RAST BROJA ZARAŽENIH Dr Kisić: Korona virus se brzo širi ako se NE POŠTUJU PRAVILA

Sada se traga za asimptomatskim bolesnicima, kako bi bili otkriveni rezervoari korona virusa, kaže zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

FOTO: srpskainfo.com

Ona je rekla i da se od današnjih 100 novih slučajeva korona virusa u Srbiji najveći dio odnosi na Vranje u jednoj radnoj organizaciji.

– Njih 39 koji su direktni, porodični kontakti sa osobama koje su se inficirale u kolektivu – rekla je ona za TV B92.

Kisić Tepavčević je istakla da je slučaj Vranja pokazao kako se korona virus brzo širi ako se ne koristi zaštitna oprema i ne poštuju pravila. Takođe, ukazala je da smo posljednjih dana imali otkrivena dva žarišta i da bi, da se to nije desilo, epidemiološka situacija bila potpuno mirna.

– U čitavoj zemlji imamo mirnu epodemiološku situaciju sa tendencijom pada, sve više ljudi bez simptoma i sada se traga za njima – rekla je Kisić Tepavćević.

Kada je riječ o zaštitnim maskama za lice, ona je naglasila da bi trebalo da ih nose oni koji su u zatvorenom prostoru i medicinsko osoblje. Dodaje da je dva metra razdaljine dovoljno za prevenciju.

– Nismo pričali o kaznenoj politici, ona nije generalno popularna niti ima dugoročnijih efekata. Ali polazimo od činjenice da nam je najvažnije zdravlje – zaključila je Kisić Tepavčević.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, ona je ukazala da je veliki pomak to što on nije nula odsto, ali da smo daleko od stepena kolektivnog imuniteta koji će nas štititi od širenja bolesti.

“Naučimo da živimo sa virusom”

Kada je riječ o Kavasaki sindromu, Kisić Tepavčević je ukazala da se on nije pojavio sa korona virusom, već se o njemu zna desetinama godina.

– Kod genetski predisponirane dece korona virus može da bude okidač, kao i drugi virusi – objasnila je ona.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram