Radnici hotela spasili radna mjesta obradom zemlje

BIHAĆ - U vrijeme kada je pandemija virusa korona na period od dva mjeseca zatvorila ugostiteljske objekte u Unsko-sanskom kantonu, u hotelu "Kostelski buk" nadomak Bihaća dosjetili su se da na zanimljiv način pokušaju prebroditi nastalu krizu.

FOTO: Nezavisne

Vlasnici ovog objekta, bračni par Mujo i Zilha Jusić, odlučili su da ne otpuštaju zaposlenike, kao što su to učinili vlasnici brojnih ugostiteljskih objekata, već da organizuju poljoprivrednu proizvodnju za sopstvene potrebe.

Zakupljeno je 120 dunuma zemljišta, te potom pripremljeno za sadnju različitih poljoprivrednih kultura, a najviše povrća koje će služiti potrebama hotela.

"U martu smo primili obavještenje za prestanak rada zbog pandemije virusa korona, i kao i sve ostale potresla nas je cjelokupna situacija. Razmišljali smo kako i šta dalje, odustajanja nema, naša firma broji 75 zaposlenika i moramo se izboriti. Došli smo na ideju da pokrenemo proizvodnju domaćeg organskog povrća za potrebe restorana, te na taj način sačuvamo radna mjesta. Bili smo puni entuzijazma i želje za radom i opstankom. Zajedno sa našim uposlenicima smo pronašli 120 dunuma zemlje, napravili raspored, obezbijedili maske i dezinfekcijska sredstva i krenuli s obradom zemlje te zasijali razno povrće", navode iz ovog hotela.

Takođe, pored poljoprivrede, uposlenici su organizovali i proizvodnju domaće tjestenine, te drugih proizvoda iz kućne radinosti.

Hotel "Kostelski buk", koji se nalazi na obali Une, na jednom od onih čarobnih mjesta gdje rijeka pravi brzake i kaskade, otvorio je konačno vrata za svoje goste.

Nadaju se i obećanoj pomoći države kako bi stali na zdrave noge i nastavili s uspješnim poslovanjem. Ističu kako su svi jedna velika porodica i da se samo slogom i zajedništvom mogu pobijediti nedaće.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram