Procurio plan za popuštanje lockdowna u Njemačkoj, Merkel: U trećem smo talasu

U njemačke medije procurio je plan kancelarke Angele Merkel za otvaranje privrede, javlja Deutsche Welle.

FOTO: novosti.rs/Tanjug

Merkel je na online konferenciji s članovima konzervativne parlamentarne grupe CDU/CSU rekla da otvaranje mora biti “oprezno i postupno” ako zemlja želi izbjeći brzi povratak u lockdown, pišu njemački mediji pozivajući se na izvore koji su učestvovali na konferenciji.

Njemačka kancelarka strahuje od naglog porasta broja infekcija koronavirusom u slučaju prebrzog otvaranja. “Ne možemo sebi priuštiti nagle skokove”, rekla je Merkel sudionicima sastanka.

Deutsche Welle podsjeća da je Njemačka u lockdownu najmanje do 7. marta, a prije isteka tog roka, sljedeće srijede, Merkel će se naći s premijerima njemačkih saveznih pokrajina kako bi pokušala dogovoriti najbolji način izlaska iz lockdowna, prenosi Index.

Šta planira Merkel?

Njemačka kancelarka juče je na online konferenciji rekla kolegama iz CDU/CSU da se Njemačka trenutno, dok zemljom kruže brzošireće varijante koronavirusa, nalazi u trećem talasu zaraze.

Merkel je potvrdila da bi popuštanje restrikcija trebalo ići u tri faze.

Prva faza odnosi se na popuštanje restrikcija koje se odnose na lične kontakte među domaćinstvima, nakon čega bi uslijedilo popuštanje u području školstva i sporta. Treća faza uključivala bi otvaranje restorana i kulturnih institucija.

Svako popuštanje trebao bi pratiti rast kapaciteta za testiranje na koronavirus, javlja Deutsche Welle. Savezna vlada planira građanima omogućiti besplatan pristup brzim testovima na koronavirus do prve sedmice marta.

Jedan od glavnih prioriteta, navode njemački mediji, trebalo bi biti vakcinisanje nastavnika i odgojitelja u vrtićima. Vrtići i osnovne škole su u ponedjeljak otvoreni u 10 njemačkih pokrajina.

Kakva je situacija s pandemijom u Njemačkoj?

Sedmodnevna incidencija u toj zemlji, koja označava broj ovih slučajeva u sedam dana na 100.000 ljudi, trenutno iznosi 60.5. Na zadnjem sastanku Angele Merkel i saveznih premijera rečeno je da incidencija na kojoj može krenuti lokalno popuštanje mjera iznosi 35.

No, incidencija jako varira po regijama. U Baden-Württemberg incidencija je oko 45, a u Thuringiji se kreće oko 119.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram