Prijavljeni da su oštetili budžet za 3,3 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 3,3 miliona maraka, potvrđeno je "Nezavisnim".

FOTO: nezavisne.com

Naime, izvještaji su podneseni, prije svega, zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te nepravilnog izdvajanja sredstava, zaključivanja štetnog ugovora, zloupotreba ovlaštenja u privredi i drugih.

Najviše izvještaja u 2019, njih 18, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 15 preduzeća i tri fizička lica utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.852.662 KM štete za budžet RS.

"Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: AD 'Goinfo' Banjaluka, DOO 'Euro K 2007' Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, DOO 'Agrocom VD' Srbac, DOO 'Klub Aparthotel Vučko' Pale, DOO 'Shop&Go' Bijeljina, DOO 'Boden Agrar JS Sema' Banjaluka, DOO 'Mald' Gradiška, zatim DOO 'Masa' Banjaluka, 'Happy planet' Laktaši, DOO 'Drvo eksport' Teslić, DOO 'Agrotruck' Srbac, DOO 'Drvo-impeks' Bijeljina, DOO 'K-uni plus' Bijeljina i DOO 'Dionis komerc' Banjaluka, te protiv lica Neven Rakić, Irina Viktorovna Isupova i Gojko Janković", navode iz Poreske uprave RS.

Pored toga, u 2019. godini Poreska uprava RS je podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta od 41.798 KM.

"Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u AD 'Malpreh' Banjaluka i DOO 'HA-grad' Teslić", navode iz Poreske uprave RS.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO "Dva javora" Pale i u Komunalnom preduzeću "Cvrcka" Kneževo zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 534.500 KM.

Nadležnom tužilaštvu podnesen je i izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice u preduzeću AD "Put" Banjaluka falsifikovalo ili uništavalo poslovne knjige.

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u DOO "Handy pet" Banjaluka, zbog sumnje u zaključenje štetnog ugovora, čime je po budžet RS, kako se sumnja, pričinjena šteta od 53.792 KM.

"Podnesen je izvještaj i protiv odgovornog lica u AD 'Saničani' Prijedor zbog sumnje u povredu prava radnika, čime je budžet RS oštećen za 178.472 KM, kao i protiv odgovornog lica u AD 'Metal' Banjaluka, zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 650.783 KM. Takođe, u prošloj godini podnesen je i izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv Miroslava Tolića, osumnjičenog za nedozvoljenu trgovinu", kažu iz Poreske uprave RS.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2019. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

"Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske", rekao je za "Nezavisne novine" Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Poređenja radi, Poreska uprava RS je u prošloj godini podnijela više izvještaja nadležnim tužilaštvima u odnosu na godinu ranije, dok je i iznos utvrđene štete po budžet RS zbog sumnje u počinjena krivična djela veći nego u 2018. godini.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram