Preminula dva muškarca zaražena virusom korona, oboljelo još pet ljudi u Srpskoj

BANjALUKA –Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u posljednja 24 časa prijavljena je smrt dvije osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

FOTO: pixabay

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da je preminuo sedamdesetjednogodišnji muškarac, a Bolnica Prijedor je prijavila da je preminuo pedesetsedmogodišnji muškarac.

Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

Novi virus korona u protekla 24 časa potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Novozaražene su po jedna osoba iz Banjaluke, Teslića, Ribnika, Kotor Varoši i Prnjavora.

Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne dobi i četiri ženske osobe, od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi.

Dvije osobe su imale kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok ostale nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu. Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske obavljeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.364 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj,od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 768 osoba, a testirano je ukupno 24.656 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 57 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dva pacijenta su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC-a) su tri pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 21 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa Kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru je 16 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 101 osoba, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.374 osobe, a nadzor je završen kod 31.423 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram