PREMIJERI SLOŽNI Tegeltija: Do kraja januara sjednica Savjeta ministara i Vlada Srpske i FBiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjem, prvom sastanku sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem razgovarao o nizu važnih pitanja, načinima saradnje Savjeta ministara i vlada entiteta, kao i prioritetima za budući zajednički rad.

FOTO: D.Ć./Klix/RAS Srbija

On je novinarima nakon sastanka u Sarajevu rekao da je dogovoreno da prva zajednička sjednica Savjeta ministara i vlada Srpske i FBiH bude održana do kraja januara 2020. godine, te da se zajedničke sjednice u tom formatu održavaju jednom godišnje, dok će sastanci predsjedavajućeg Savjeta ministara i premijera entiteta biti održavani jednom u tri mjeseca.


Tegeltija je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o otvorenim pitanjima – zakonu o PDV, izvozu drvnih sortimenata, procesu evropskih integracija, reformi javne uprave, kao i bezbjednosti u BiH.Kada je riječ o prioritetima za budući rad, Tegeltija je istakao zaštitu domaće privrede, sa velikim akcentom na poljoprivredu, smanjenje opterećenja na rad i na taj način omogućavanje povećanje plata zaposlenih, proces fiskalizacije, pitanje digitalizacije, kao i rješavanje spornog pitanja deponovanja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Prema Tegeltijim riječima, što se tiče tehničkih pitanja, razgovarano je o poravnanju između Srpske i FBiH sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, te funcionisanju “Elektroprenosa BiH”.


Tegeltija je najavio je da će sutra u Sarajevu biti održana prva sjednica Fiskalnog savjeta BiH u novom sazivu.


– Očekujemo da na toj sjednici usvojimo Globalni fiskalni okvir i dokumenta koja su potrebna kako bi mogli pristupiti izradi budžeta zajedničkih institucija – rekao je Tegeltija. On je precizirao da je početak sjednice Fiskalnog savjeta zakazan za 14 časova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram