POSTEPENA NORMALIZACIJA ŽIVOTA Nakon mjeseci izolacije i policijskog časa GRAĐANI MOGU DA ODAHNU

U Srbiju je od danas omogućen ulazak domaćih i stranih državljana bez testa na virus korona i samoizolacije, počeli su komercijalni letovi i sa niškog aerodroma, a dozvoljena su i javna okupljanja do 100 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru.

FOTO: srpskainfo.com

Direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je da odlukom Vlade prestaju da važe mjere kućne izolacije i druge propisane mjere za sve građane koji ulaze u zemlju.

– Podjela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mjere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo – rekla je Jovanovićeva za RTS.

Prema narebi ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, od danas su zabranjena javna okupljanja više od 100 ljudi, bilo da je riječ o zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Prilikom javnih okupljanja na javnim mestima moraju biti primijenjene sve preventivne mjere – dezinfekcija ruku, upotreba ličnih zaštitnih sredstva (maske) i rastojanje prisutnih od najmanje dva metra, navedeno je u naredbi.

Prethodno je bilo zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, takođe uz obavezno poštovaljnje medicinskih preventivnih mjera.

U Srbiji od danas građani mogu i da podnesu zahtjev na testiranje na virus korona, a test na lični zahtjev košta 6.000 dinara.

Pravo na besplatno testiranje i danje imaju svi građani sa simptomima virusa korona koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i oni koji odlaze na operacije i određene intervencije.

Komercijalni letovi sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” krenuli su juče, a “Er Srbija” je prvi let do Banjaluke najavila za 5. jun.

U Srbiji je do juče u 15.00 časova registrovano ukupno 10.919 potvrđenih slučajeva virusa korona.

Od početka epidemije preminulo je 237 osoba, izliječeno 5.370, dok će novi podaci biti saopšteni danas u 15.00 časova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram