Posle napada na sezonce, „Torcida” našla novu metu

Posle napada na sezonce na Braču i verbalnog obračuna sa gradonačelnicom Supetra, pripadnici Torcide našli su novu metu.

FOTO: pixabay

 Na njihovom udaru našao se Matija Babić, pokretač Indeksa, portala koji je juče objavio tekst pod naslovom „Dalmacija ima ozbiljan problem – kult Torcide” u kojem se ističe da se o ispadima navijača Hajduka ćuti ili se govori sa strahom. Posle te kritike, na jednom splitskom nadvožnjaku osvanula je poruka „Matija Babić = Arkan”, uz precrtana četiri slova S.


Komentarišući incident na Braču, u kojem su navijači u nacionalno motivisanom napadu, pretukli petoro sezonskih radnika od kojih su dvojica Srbi iz Vukovara, Babić je na na svom Fejsbuk nalogu napisao: „Ako Dalić i Modrić na doček reprezentacije zovu pevača Jasenovca, Kolinda se slika s neonacistima i službeno prima promotore mržnje, a evroparlamentarka izjavljuje da se ne odriče ustaša, šta očekivati od navijačkog šljama nego da nekog danas prebije, a sutra ubije. Srbi koji dolaze u Hrvatsku riskiraju život. Slavonci koji dolaze u Dalmaciju riskiraju život. Svi koji drugačije izgledaju, govore ili misle, riskiraju život. Hrvatska je teško bolesna zemlja”.


Iako se još ne zna ko je postavio transparent na nadvožnjak, Indeks smatra da je reč o nekome ko je pogođen kritikom Torcide.


Inače, za razliku od hrvatskih zvaničnika koji se, sa izuzetkom gradonačelnice Supetra Ivane Marković, nisu oglašavali povodom incidenta na Braču, hrvatski mediji posvetili su mu značajnu pažnju. Posle događaja u Supetru i nakon što je od posledica prebijanja preminuo Radoje Petković, potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Kastva, mediji se pitaju da li je Hrvatska opasna zemlja za Srbe. U izveštajima se takođe podseća da su Srbi, uz državljane BiH, najbrojniji sezonci na hrvatskom primorju i postavlja se pitanje da li će zbog učestalih nacionalno motivisanih incidenata opasti interesovanje za rad u ugostiteljskim objektima na moru gde se poslednjih godina beleži značajna nestašica radne snage zbog iseljavanja domaćeg stanovništva.


Torcida Brač je, reagujući na potez gradonačelnice, koja im je uskratila novac za organizaciju fudbalskog turnira i zabranila njegovo održavanje na gradskim terenima u vlasništvu grada, navela da ono što se dogodilo u noći posle turnira nije pod kontrolom Torcide Brač i zbog toga ne žele da snose posledice za ta dešavanja. Oni, takođe, tvrde da je gradonačelnica još pre dve godine „uskratila dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovara u Domovinskom ratu”.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram