Petar Đokić: Do stabilnosti uz strateški dijalog

Banjaluka - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je u petak da njegova stranka predlaže pokretanje strateškog dijaloga Srba i Bošnjaka s ciljem postizanja trajne stabilnosti u regionu.

FOTO: Glas srpskeOn je istakao da je, uz puno uvažavanje drugih naroda, nesporno da je uređen i kvalitetan odnos Srba i Bošnjaka temelj za buduću stabilnost i odnose u regionu.


Đokić je povodom nedavno usvojene deklaracije SDA kojom se potvrđuje unitaristička politika u BiH istakao da dijalog koji predlaže Socijalistička partija mogu da vode političke organizacije, akademije nauka, institucije.


- To treba da bude ozbiljan proces u kojem ćemo pronaći trajno rješenje i urediti odnose zarad boljeg života i sigurnosti Srba i Bošnjaka, kao i ostalih naroda - rekao je Đokić i dodao da, pri tome, treba imati u vidu i 24 godine iskustva u funkcionisanju BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.


On je ponovio da je deklaracija SDA provokacija i prijetnja usmjerena ka narušavanju političkih odnosa u BiH.


- Kao stranka koja ima najveću podršku bošnjačkog naroda, SDA je, s druge strane, trebalo da ponudi nešto što bi moglo da bude u funkciji rješenja - rekao je Đokić.


Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Igor Žunić kaže da dijalog nije sporan, jer je BiH kao zajednica definisana tako da počiva na dijalogu.


- Ali, ako je stav Bošnjaka ono što promovišu u posljednjoj deklaraciji takav da druga dva naroda nemaju šta da traže u BiH, onda nastaje problem. Prije dijaloga, Bošnjaci treba da odustanu od velikobošnjačke politike i teze da je BiH država samo jednog naroda. Kada donesu deklaraciju koja će to definisati, onda će moći da krene dijalog - kaže Žunić.


Potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner SDA Ramiz Salkić smatra da dijalog nema alternativu.


On dodaje da Bošnjaci žive zajedno sa Srbima i u BiH i u Srbiji i da bi svakako bilo dobro da do tog dijaloga dođe, ističući da treba utvrditi određene principe i pravila.


- Ali svakako da je dobro da se dijalog ne ograniči ili ne veže samo za političke partije. Među običnim građanima postoji puno bolji dijalog nego što izgleda u medijima i javnom prostoru. Nažalost, političke tenzije koje se u kontinuitetu dešavaju nanose štetu i prave problem - ocjenjuje Salkić.


Spustiti tenzije

Član Predsjedništva SDS-a Nedeljko Glamočak podržava svaki prijedlog koji će doprinijeti spuštanju tenzija.


- SDA je svojom deklaracijom raspirila političku vatru na kojoj se griju oni i njihovi najljući politički protivnici, a od koje obični građani mogu da dobiju samo opekotine i plikove. Zato je neophodno spustiti tenzije i otvoriti široki dijalog o stvarima od kojih zavise životi običnih građana - kaže Glamočak.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram