„Pavgord“ može da preuzme akcije firme „Birač Europa“

BANJALUKA – Ukio banka, odnosno „Pavgord“, može da naplati svoje potraživanje uzimanjem dijela imovine Fabrike glinice (FG) „Birač“, odnosno uzimanjem akcija firme „Birač Europa“, odlučio je danas Okružni privredni sud Bijeljina, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: capital.ba

Okružni privredni sud u Bijeljini odbio je danas zahtjev stečajnog upravnika FG „Birač“ Laze Đurđevića da se zabrani izvršenje na imovini, odnosno stečajnoj masi, koju čine obične akcije firme „Birač Europa“ iz Litvanije.

FG BIRAČ

Naime, taj sud je još 2015. godine zabranio izvršenje na cjelokupnoj imovini FG „Birač“, ali se na to žalila Ukio Banka iz Litvanije i „Pavgord“ Foča.

Viši privredni sud Banjaluka je, takođe 2015, uvažio žalbu Ukio Banke, ukinuo zabranu i predmet vratio u Bijeljinu na ponovni postupak u odnosu na banku, dok je žalbu „Pavgorda“ odbacio.

Viši privredni sud je naveo da se prijedlog stečajnog upravnika odnosi na izdavanje zabrane izvršenja samo na akcijama firme „Birač Europa“.

Nakon toga je od stečajnog upravnika bijeljinski sud zatražio dokaze o sporu tražioca izvršenja Ukio Banke protiv izvršenika „Birač Europa“.

Iz Litvanije je stigao odgovor da „Birač Europa“ ne obavlja nikakvu djelatnost, nego ima određenu „pasivnu“ ulogu kao subjekt čija je osnovna funkcija zaštita vitalnih interesa FG „Birač“ u stečaju kao jedinog vlasnika i osnivača iste.

U Rješenju u koje CAPITAL ima uvid navedeno je i da je spor u toku u Litvaniji, ali da je došlo do zastoja u saradnji sa advokatima koji su zastupali „Birač Europa“, a koje je plaćala „Alumina“, tako da je nepoznato stanje predmeta.

S obzirom na sve bijeljinski sud je odbio zahtjev stečajnog upravnika jer isti nije potkrijepio dokazima da se u Litvaniji vodi izvršni postupak na imovini „Birač Europe“, odnosno njenim akcijama u FG „Birač“.

Advokat Ukio Banke, odnosno sada „Pavgorda“, Aleksandar Sajić kaže da je bio neosnovan zahtjev stečajnog upravnika da se zabrani izvršenje, ne samo na akcijama „Birač Europe“, već i na drugoj imovini, ali da je sud odlučio samo o „Birač Europe“.

„Sudija je nakon žalbe Ukio banke odlučila drugačije i odbila zahtjev stečajnog upravnika, to je potpuno normalno jer ne može sud djelovati određenim mjerama na nešto što je regulisano zakonima“, rekao je Sajić.

Dodao je da najnovije rješenje bijeljinskog suda indirektno znači da Ukio banka može da sprovede izvršenje na akcijama „Birač Europa“, ali ne i tako eksplicitno jer se to odnosi na imovinu „Birač Europa“, a koja je ranije bila vlasnik „Mehanike“ i „Alumine“ koji su joj, prema njegovim riječima, oteti.

„S obzirom da Ukio banka, odnosno sada „Pavgord“, ima zaloge nad tim udjelima mi zato to izvršavamo, nevezano od stečajnog postupka“, rekao je Sajić.

Stečajni uprvnik FG „Birač“ Lazo Đurđević danas nije odgovarao na telefonski poziv iz CAPITAL-a.

Ranije odbačen i zahtjev “Alumine”
Okružni privredni sud u Banjaluci odbacio je u martu zahtjev „Alumine“ za donošenje privremene mjere kojom bi preduzeću „Pavgord“ bilo zabranjeno da od ove kompanije prinudno naplati 155 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Pavgord“ prijeti „Alumini“ novom blokadom.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“. Na zahtjev “Pavgorda” račun “Alumine” bio je blokiran od 12. do 26. aprila 2017. godine.

Ustavni sud BiH je u julu 2017. godine donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma “Pavgord”, da bi zatim odbio apelaciju „Alumine“ kojom je tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram