OPTIMISTIČNI PODACI Radojičić: Pokazatelji u Banjaluci govore o smirivanju epidemije

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su optimistični podaci da se u Banjaluci približio broj oboljelih i osoba koje se oporavljaju od korona virusa.

FOTO: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

– Jedan od pokazatelja koji može da znači blago smirivanje epidemije jeste kada se broj oporavljenih, odnosno izliječenih susretne sa brojem trenutno oboljelih, odnosno aktivnih – pojasnio je Radojičić. On je rekao da su se ovih dana u Banjaluci ukrstile te dvije krivulje, napominjući da je riječ o trenutnom dnevnom podatku i da se svaki dan mora pratiti broj testiranih i broj novooboljelih.


Radojičić je naglasio da će se situacija pažljivo posmatrati do 27. aprila, do kada traju mjere Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se vidjelo da li će tada biti prostora za mjere relaksacije da bi se polako sedmicu po sedmicu uvodili u normalniji život.


– Dani i sedmice pred nama ne daju razlog da se potpuno opustimo. Virus je i dalje prisutan među našim sugrađanima tako da će i dalje biti novooboljelih. S toga i dalje treba onemogućiti kretanje u većim grupama, kao i velika okupljanja i skupove. To je jedina mjera koju imamo- istakao je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je upozorio da svako narušavanje situacije i prenošenje virusa sa jednog na drugog čovijeka može da vrati situaciju na početak i da bude daleko veći broj oboljelih.

On je naglasio da je u Banjaluci u proteklih sedam sedmica došlo do vrlo kontrolisanog širenja virusa, ali nije bilo eksplozije oboljelih, niti preopterećenog zdravstvenog sistema.


Gradonačelnik Banjaluke je naveo i da se smanjuje broj ljudi u kućnoj izolaciji. Prema njegovim riječima, prije sedam dana bilo ih je više od 2.200, a sada je 1.600, što je jedan od razloga za blagi optimizam. Govoreći o posljedicama epidemije virusa korona na ekonomiju, Radojičić je za ATV rekao da će štete biti ogromne, te da je gradska vlast već preduzela mjere iz svoje nadležnosti.


– Objavili smo javni poziv i već od utorka, prvog radnog dana nakon Vaskršnjih praznika, poslovni subjeti mogu da se prijavlju za set mjera koje smo preduzeli kako bismo im pomogli. Takođe, predvidjeli smo i subvencije za poljoprivredu – rekao je Radojičić.


On je rekao da se procjenjuje da će do kraja maja u gradskoj kasi biti manjak od 15 miliona KM, zbog čega Grad mora razmišljati kako da restrukturiše i sopstvene finansije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram