Oglasio se i Putin o zabrani ruskim sportistima

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da postoje politički razlozi iza odluke Svetske antidoping agencie (WADA) da zabrani ruskim sportistima učešće na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

FOTO: pixabay

WADA je juče suspendovala takmičare iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.


– Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekršaj – rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.


Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešani u doping skandal, moći će da se takmiče pod neutralnom zastavom.


– Mislim da stručnjaci iz WADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta – dodao je ruski predsednik.


Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke WADA, jer kako kaže, zaključci tog tela ne sadrže optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.


– Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu – zaključio je Putin.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram