ODUZIMAJU DAH: Najlepša mesta u zemljama EU koje morate posetiti!

Portal Thrillst napravio je listu najlepših mesta u svakoj zemlji EU. Sajt Punkufer.hr predstavio je prvi polovinu spomenute liste.

Austrija – Alpbach 

Jeste li čuli za film "Moje pesme, moji snovi“? Stariji verovatno jesu, mlađi možda i ne, ali kultna scena plesa i pesme u izvođenju legendarne Džuli Endrjus nastala je upravo ovde. Nepregledne zelene površine odmoriće vam telo i dušu, a itekako se isplati doći zimi. 

Belgija – Flandrijska polja 

Mesto na kom su se nekada gubili životi, s obzirom na to da su se ovde odvijale velike bitke za vreme Prvog svetskog rata, danas je ispunjeno cvećem i idealno za izlet u prirodu. Takođe, ovde se nalazi i memorijalno groblje, kao i spomenik stradalima. 

Bugarska – 7 Rilskih jezera 

Ako pitate Bugare da vam navedu najlepše od prirode što njihova zemlja nudi, budite sigurni da će vam njih 90 odsto kao mesto koje se ne sme propustiti navesti sedam Rilskih jezera. Priroda u njihovoj okolini ostavlja bez daha. 

Kipar – Afroditina stena 

Prema legendi, ovde se grčka boginja Afrodita rodila, tj. „izronila“ iz mora. I nastavak priče jednako je dobar – naime, priča kaže kako kupanje ovde pomlađuje 10 godina. 

Češka – Moravska 

Iako nam svima na pamet prvo padne Prag, vinogradi i prirodne lepote Moravske naprosto ostavljaju bez daha. U svakom slučaju, ne bi bilo loše preseliti se ovde na nekoliko nedelja i samo uživati u vinu i svežem vazduhu.

Danska – Skagen 

Zamislite mesto gde se spajaju kristalno plavo more, obojeni ribarski brodići i čudesni zalasci sunca? Nemoguće? Možda, no ne i za Skagen, koji upravo izgleda kao da je izašao iz neke priče. 

Estonija – Talin 

Ovde su stvari prilično jasne, pa u baltičkoj zemlji ne postoji ništa lepše od njenog glavnog grada. Mesto je ovo gde se staro i moderno spajaju na najbolji mogući način. 

Finska – Jarvi Suomi 

Deo koji je nastao topljenjem leda pre nekoliko hiljada godina oblikovao je neka od najlepših jezera na svetu. Ovo je doslovno lavirint jezera i reka, toliko lep da se ne može zaobići. 

Francuska – Živerni 

Ni Pariz, ni Azurna obala, već mesto koje je ocu impresionizma Klodu Moneu poslužilo kao inspiracija za stvaranje novog umetničkog pravca. Živerni, smešten u Normandiji, izgleda kao još jedno od onih mesta idealnih za onog to zna da ceni mir i tišinu.

Grčka – Santorini 

Teško da postoji osoba koja voli putovanja, a da bar jednom nije poželelada obiđe Santorini. Plavi krovovi na belim kućama i tirkizna boja mora nikog ne ostavljaju ravnodušnima, pa je možda baš ovo mesto za provođenje sledećeg godišnjeg odmora... 

Hrvatska – Dubrovnik 

Izabrati jednu od nebrojenih prirodnih lepota Hrvatske nipošto nije lak zadatak. Dovoljno je setiti se Splita, Zadra, Plitvičkih jezera, čudesnih ostrva, ali po mišljenju Thrillsta, svi su oni ipak u seni Dubrovnika. S obzirom na popularnost iz godine u godinu, izbor uopšte ne čudi... 

Irska – Moherske litice 

Verovatno najlepša i najimpresivnija znamenitost Irske su ove ukupno 8 kilometara dugačke litice. Oni štrče iznad Atlantika, a moguće ih je razgledati pešačkom stazom, ali i s morske strane, s obzirom na to da postoje i organizovani izleti brodovima. 

Italija – Venecija 

Teško je odabrati jednu znamenitost Italije, ali ako baš treba da odlučite, Venecija je sasvim dobar odabir. Grad s hiljadu mostova, grad gondola i grad koji tone zasigurno je među stvarima koje se moraju naći na svačijoj „bucket listi“. 

Letonija – Ventski vodopad 

Vodopad uvek podrazumeva atrakciju, ali je ovaj znatno drugačiji od ostalih. Naime, Ventski vodopad je najduži ali i najniži evropski vodopad, jer je dugačak 120 metara pri čemu je visok tek 2 metra. Jasno, samim tim ne garantuje atraktivne slike na Instagramu, ali ga i dalje vredi obići.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram