ODLUKA VAŽI ZA SVA TUŽILAŠTVA Tegeltija: Prioritet procesuiranje krivičnih djela u izborima

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da je donesena odluka da prioritet u radu svih tužilaštava u BiH bude procesuiranje krivičnih djela u oblasti izbornog zakonodavstva.

FOTO: Srna

Donijeli smo odluku koja se odnosi na davanje prioriteta svim tužilaštvima u BiH za procesuiranje krivičnih djela koja su u oblasti izbornog zakonodavstva, znači zloupotrebe biračkih prava, bilo kojoj vrsti manipulacije ili krađe na izborima, ili prebrojavanja glasova – rekao je Tegeltija novinarima u pauzi sjednice koja se održava u Trebinju.

On kaže da je VSTS danas imenovao Damjana Kaurinovića za predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta, a Šemsudina Fušku za glavnog tužioca Srednjobosanskog kantona.

Osim toga, kaže Tegeltija, izvršeno je i žrijebanje za nove članove VSTS.

– Jedan broj njih je morao da ide dirigovano zbog zadovoljavanja nacionalne strukture, a onaj dio koji se žrijebao odnosio se uglavnom na polnu strukturu – rekao je Tegeltija.

On kaže da su na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTS brojna imenovanja na pravosudne funkcije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), a da je pokrenuto i pitanje izbora predsjednika Vrhovnog suda FBiH i glavnog tužioca Tužilaštva FBiH.

Prema njegovim riječima, danas će biti riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS.

On je ocijenio da je zgrada Palate pravde u Trebinju, u kojoj su smještene pravosudne instituticije te regije, a u kojoj se održava sjednica VSTS, velika stvar za ovu regiju, Republiku Srpsku i BiH.

Tegeltija kaže da su održavanjem sjednice VSTS u ovoj zgradi htjeli da pokažu koliko je to važan projekat za pravosuđe u BiH.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram