ODGAĐAJU SUDBONOSNO “DA” Korona virus utiče na porast otkazivanja vjenčanja

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Banjaluci ne rade ugostiteljski objekti što je dovelo do masovonog otkazivanja raznih proslava, među kojima su i vjenčanja koja su u narednom periodu trebala održati po raznim salonima, hotelima i restoranima.

FOTO: srpskainfo.com

Ovo doba godine obično sa sobom u grad donosi i povećan broj raznih slavlja, među kojima su neizbježna vjenčanja koja često prate svadbe sa velikim brojem ljudi, rodbine, prijatelja i komšija. Međutim, pojava korona virusa za mnoge mladence je to sve zaustavila. Da je tako potvrđuju i informacije iz Gradske uprave.


Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović je rekla da je primjetno kako je došlo do porasta otkazivanja vjenčanja.


– To je došlo kao posljedica obustave rada ugostiteljskih objekata, jer su to pretežno bile svadbe koje su predviđale okupljanja većeg broja zvanica i velika slavlja. Lica koja su već imala zakazana vjenčanja u ovom periodu su otkazivala – navela je ona.

Dodala je da je do kraja ovog mjeseca otkazano šest vjenčanja te da očekuje da će taj broj rasti, kako vrijeme prolazi.


– Mart nam je pokazatelj onog što će doći, jer ugostiteljski objekti ne rade, a i okupljanja su zabranjena, tako da oni koji su zaključenje braka htjeli obaviti uz veliku svadbu i okupljanje u restoranima ili salonima neće imati gdje to da urade – navela je ona.


Sanja Pavlović ističe da oni koji ne planiraju slavlje, već samo žele da obave čin vjenčanja, to mogu uraditi u mjesnim kancelarijama ili u Galeriji.

– U Galeriji i dalje obavljamo vjenčanja, naravno na jedan malo drugačiji način. Redukuje se broj lica koji mogu prisustvovati samom zaključenju braka. Pored odbornika i matičara, prisutni mogu biti samo mladenci i kumovi kao svedoci koji su neophodni da bi se taj čin obavio. Ukupno šest lica može biti u Galeriji a ostali koji dolaze, zamoljeni su da ostanu napolju. Redukovan je i broj lica koji mogu da prisustvuju činu sklapanja braka i u mjesnim uredima. Na neki način, tu pokušavamo napraviti distancu između prisutnih, koliko je to moguće tokom samog sklapanja braka – navela je ona.

Zbog velikog broja otkazivanja sa neizvjesnošću čekaju naredne dane i sedmice ugostitelji za koje su svadbe, proslave krštenja ili rođendana glavni izvor prihoda.


– Objekat je zatvoren i moramo sačekati da sve ovo prođe. Do kraja marta smo imali nekoliko proslava rođendana i jedno veće krštenje. Sve je otkazano. Ljudi su svjesni trenutne situacije i da veća okupljanja nisu moguća. Što se tiče svadbi, nama zvanično sezona počinje poslije Uskrsa i prvu svadbu imamo zakazanu 25. aprila. Međutim, to je, kao i ono što slijedi, sve pod upitnikom – objasnili su u Svadbenom salonu Valentin.


Dodali su da su već imali poziva mladenaca koji imaju rezervisan termin u maju, koji su željeli da se raspitaju šta im je činiti u ovakvoj situaciji.


– Za takve slučajeve još uvijek imamo mogućnost promjene termina, jer imamo slobodnih subota u junu, julu i avgustu – rekli su u ovom salonu.


Kazali su da je u ovom momentu teško reći kakve će biti posljedice ovog zastoja za njih, ali i one koji se bave ovom vrstom posla.

– Možda se dva ili tri mjeseca može izdržati, sve preko toga je već problematično – ocijenili su u ovom salonu.


Dodaju da je za njih možda olakšavajuća okolnost što nemaju puno stalno zaposlenih, te da će zato biti u mogućnosti svojim radnicima da isplaćuju plate, ako ovakva situacija duže u potraje.


– Sigurno će biti veći problem onima kojima je organizacija slavlja dodatna djelatnost, koji rade svaki dan i koji imaju puno zaposlenih –kazali su u ovom salonu.


Lani sklopljeno 748 brakova

Na području Banjaluke tokom prošle godine zaključeno je 748 brakova, što je za 40-ak više nego 2018. godine.


Prema podacima Odjeljenja za opštu upravu u prosjeku su se mjesečno na bračne zavjete odlučivala 62 para. Najmanje brakova, tradicionalno, zaključi se tokom zime, a najviše od maja do septembra. U maju prošle godine zaključena su 84 braka, u junu 81, a u 2019. godini. Rekordan je bio septembar kada su „sudbonosno da“ rekla 93 para.


Najveći broj vjenčanja obavljen je subotom i to njih 498, dok se za nedjelju odlučilo 195 parova.

Od sredine prošle godine omogućeno je da se manja vjenčanja mogu održavati i u atrijumu Gradske uprave radnim danom, i to uglavnom petkom. Na taj način obavljeno je 55 vjenčanja.


Uz salu za venčanja brak je moguće sklopiti i u Muzeju savremene umjetnosti RS, takozvana Galerija, te u prostorijama 15 mesnih kancelarija: Zalužani, Saračica, Kola, Srpske toplice, Potkozarje, Stričići, Goleši, Dragočaj, Bronzani Majdan, Krupa na Vrbasu, Borkovići, Karanovac, Piskavica, Vrbanja i Bočac.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram