Norveška odobrila oko 900.000 evra pomoći BiH

SARAJEVO - Nakon najavljene pomoći EU za ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa korona, BiH stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna (oko 900.000 evra), a najavljena je i pomoć Azerbejdžana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara nakon sastanka resornog ministra Bisere Turković sa šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH.

FOTO: N.N.

Turkovićeva je održala sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija u BiH i tom prilikom zahvalila im za iskazanu podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.


U saopštenju se navodi da je Turkovićeva upoznala sagovornike o najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojio Savjet ministara na vanrednoj sjednici ove sedmice, te pojasnila neke od odluka koje se mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju objektivni interes da dođu u BiH u ovom kriznom periodu.


Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Zatler rekao je da je EU izdvojila 7,5 miliona evra za ublažavanje posljedice krize u BiH, dok je ambasador Norveške Siri Andersen saopštila da je Vlada njene zemlje odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna za pomoć BiH i da će sredstva biti operativna uz posredstvo UNDP-a u BiH.


Ambasador Italije Nikolo Minasi postavio je nekoliko pitanja u vezi sa privremenom restrikcijom ulaska u BiH, te o obavezama stranih državljana prilikom ulaska u BiH, a Turkovićeva ga je infrmisala da Ministarstvo inostranih poslova aktivno radi na organizovanju čarter leta za repatrijaciju državljana BiH koji se nalaze u Italiji.


Pojedini ambasadori interesovali su se o specifičnim pitanjima o obavezama diplomata i diplomatskog osoblja u BiH kada je riječ o ograničenju kretanja koje su im postavile entitetske vlasti, navodi se u saopštenju.


Turkovićeva je pojasnila da su ove mjere restrikcije neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalaze.


Jedna od poruka sa sastanka jeste neophodnost zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize, dodaje se u saopštenju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram