NJEMAČKA U RECESIJI Najjača ekonomija EU sada je i zvanično PALA najviše od 2008. godine

Evropska zemlja u koju Srbija najviše izvozi i od koje ekonomski značajno zavisimo i zvanično je u recesiji. Korona kriza smanjila je nemački BDP za prva tri mjeseca ove godine za 2,2 odsto, što je najveći pad ove zapadnoevropske ekonomije u posljednjoj deceniji. I tu nije kraj.

FOTO: biznis.info

Sunovrat investicija, privatne potrošnje i izvoza, gurnuo je njemačku ekonomiju u recesiju, objavio je nemački Savezni zavod za statistiku. Kapitalne investicije koje govore o ekonomskoj snazi jedne zemlje pale su za nepunih sedam odsto, potrošnja građana koja govori o standardu, sunovratila se za više od tri odsto, a izvoz koji pokazuje snagu i malih i velikih kompanija pao je za za 3,1 procenta, piše Blic.

Njemačka centralna banka prethodno je objavila da oporavak “vjerovatno neće biti brz”. Podaci za prvo tromjesečje, kako su ocijenili, već su ozbiljno pogođeni, ali drugi kvartal će biti još gori, predviđaju u Bundesbanci, stavljajući akcenat na značajno smanjenje automobilske proizvodnje na kojoj počiva dobar dio njemačke privrede.

Ništa optimističniji nije ni Međunarodni monetarni fond (MMF) koji za ovu godinu predviđa pad njemačke privrede za 7,5 odsto.

I gdje je tu Srbija? Sa članicama Evropske unije razmjenimo više od 62 odsto ukupnog prometa, a Njemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner gdje godišnje plasiramo više od 12 odsto ukupnog izvoza. Riječ je o zemlji sa kojom ekonomska saradnja kontinuirano jača – izvoz robe iz Srbije u Njemačku tako je prošle godine povećan za 184 miliona evra i dostigao 1,7 milijardi evra. U Srbiji radi i oko 400 njemačkih kompanija.

– Kada je dobro u EU, dobro je i u Srbiji i obrnuto. Pad bruto nacionalnog proizvoda u Evrozoni za jedan procenat, automatski znači i pad u Srbiji za 0,8 procenata – rekao je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Saša Ranđelović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kaže da će brzina oporavka u bitnoj mjeri zavisiti od dešavanja u regionu i Evropi.

– U optimističnom scenariju, do postepenog rasta privrede može doći u trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu bi se puni zamah mogao ostvariti u 2021, dok bi u pesimističnom scenariju, prema kojem u dužem periodu epidemija ne bi bila stavljena pod kontrolu, oporavak mogao biti dalje odložen i neizvjestan – ocijenio je Ranđelović.

U poređenju sa ostalim zemljama, može se, međutim, reći da se i pored ovakve sumorne statistike, Njemačka još i dobro drži.

Evrostat navodi da je evrozona u prvom tromjesečju izgubila 3,8 odsto BDP. Privreda u Španiji istovremeno je pala za 5,2 procenta, Italiji 4,7, dok je najviše štete pretrpila Francuska čija je ekonomija zaronila visokih 5,8 odsto.

Među zemljama u tranziciji najveći pad imala je Slovačka 5,4 odsto i to zbog velikog udjela automobilske industrije i oslonjenosti na Aziju. U regionu najviše su pogođene Hrvatska i Crna Gora gdje se do kraja godine očekuje pad i do 10 odsto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram