Nešto se čudno događa ljudskim stanicama srca u svemiru

Istraživači Medicinske škole sa Sveučilišta Stanford otkrili su da se stanice srčanog mišića, koje potiču iz matičnih stanica, prilagođavaju mikrogravitaciji tako što brzo mijenjaju ekspresiju tisuće gena. Neobično je što su se stanice uglavnom vratile u normalu u roku od deset dana nakon povratka na Zemlju nakon što su na Međunarodnoj svemirskoj stanici provele nešto više od mjesec dana.

FOTO: logicno.com

Otkrića bi mogla “pomoći rasvijetliti kako se stanice tijela ponašaju u svemiru, pogotovo dok se svijet upušta u sve duže i duže svemirske misije, poput odlaska na Mjesec i Mars”, izjavio je viši autor studija Joseph Wu sa Sveučilišta Stanford.


Rad objavljen u časopisu Stem Cell Reports danas opisuje istraživanje u kojem je tim reprogramirao krvne stanice u matične stanice troje ljudi koji nisu imali povijest srčanih bolesti. Zatim su matične stanice pretvorili u oblik stanica srčanog mišića.


Potom su istraživači polovicu stanica poslali u svemir, dok je druga polovica ostala na zemlji kao točka usporedbe.


Otkrili su da se ekspresija oko 3.000 gena, uključujući one koji su odgovorni za metabolizam i mitohondrije, mijenjala tijekom vremena koje su stanice provele u mikrogravitaciji. 

1000 gena, otprilike četiri do pet posto svih poznatih ljudskih gena, kako New Scientist ističe, još uvijek se razlikovalo deset dana nakon povratka na Zemlju. Ostalih 2.000 vratilo se u normalu.


U studiji postoje određena ograničenja, uključujući kratko vrijeme koje je kultura provela u svemiru i vrstu korištenih stanica, prema Wu.


No, znanstvenici bi mogli koristiti rezultate da pronađu načine kako bi geni ostali netaknuti tijekom svemirskog leta.


“Također planiramo testirati različite tretmane na ljudskim stanicama srca kako bismo utvrdili možemo li spriječiti neke od promjena kojima srčane stanice podliježu tijekom svemirskog leta”, rekao je Wu.


Značajan je rezultat koji bi mogao imati mnogo veće posljedice u budućnosti.


“Ove studije mogu pružiti uvid u stanične mehanizme koji bi mogli koristiti zdravlju astronauta tijekom dugotrajnog svemirskog leta ili potencijalno postaviti temelje novim uvidima u poboljšanje zdravlja srca na Zemlji”, rekao je Wu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram