Nesanica utiče na razvoj nervnih bolesti

Ne treba potcenjivati posledice koje može doneti nedovoljno i nekvalitetno spavanje. Manjak sna može se nadoknaditi dremanjem tokom dana. Pre odlaska u noćnu smenu, treba odspavati nekoliko sati

FOTO: pixabay

O posledicama nedovoljnog i nekvalitetnog spavanja u javnosti ne postoji dovoljno razvijena svest. San je važan jer predstavlja period odmora i oporavka mozga. Tokom REM, najdublje faze sna, mozak revitalizuje pamćenje, odnosno sređuje podatke o svemu što se dešavalo prethodnog dana, ističu stručnjaci australijskog Centra za istraživanje posledica nedovoljnog spavanja na fizičko i mentalno zdravlje, pri Univerzitetu u Sidneju. Takođe, upozoravaju da nedovoljno i nekvalitetno spavanje doprinosi razvoju pojedinih degenerativnih nervnih bolesti, jer su kod većine obolelih ustanovili poremećen ciklus sna i budnosti.


- Oboleli vrlo često ne mogu da spavaju u normalno vreme, odnosno noću, a nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja. San oporavlja telo i različite segmente metabolizma. Kod dece se, primera radi, noću luče ogromne količine hormona rasta, a veruje se da adolescenti najviše rastu baš u snu. Zato je veoma važno da se, po mogućstvu, spava osam sati bez buđenja. Osobe koje to ne mogu, treba da odremaju tokom dana i na taj način nadoknade manjak sna. Osobe koje rade noću pa moraju da spavaju danju, treba da odremaju nekoliko sati pre odlaska na posao - savetuje neurolog dr Naomi Rodžers, član istraživačkog tima.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram