“NEMAMO USLOVE ZA RAD” Dok se za političare prave posebni uslovi, novinari smješteni u hodnik

Za narodne poslanike koji danas prisustvuju Narodnoj skupštini RS koja se održava u Vladi RS u Banjaluci, izdani su posebni uslovi od strane Instituta za javno zdravstvo RS.

FOTO: @Snejkicaa/Twitter/Screenshot

Podsjetimo da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio Narodnoj skupštini osnovne preporuke koje je neophodno ispuniti prilikom sjednice, među kojima je da poslanici i zaposleni obavezno nose masku i da budu dva metra fizički udaljeni za vrijeme i u pauzama sjednice.

Međutim, nadležni su pokazali još jednom da nemaju razumijevanja za novinare koji prate Skupštinu, odnosno pokazuju da ih smatraju građanima drugog reda ili možda misle da su novinari zaštićeni i da ne mogu dobiti korona virus, pa im nisu omogućili uslove za fizičku distancu.

Hodnik u kojem su novinari smješteni nalazi se pored ulaznih vrata. Veliki broj novinarskih ekipa prati Skupštinu, a nemaju dovoljno mjesta za sjedenje, kao ni stolova i utičnica za svoje uređaje.

Brankica Spasenić, novinarka Mondo portala, kaže da su uslovi za rad novinara krajnje neadekvatni.

– Kako zbog prostora gdje smo smješteni, nemogućnosti fotografisanja i uzimanja kadrova. Nemamo ni neke uslove za rad, nemamo dovoljno mjesta da sjednemo, stolova, utičnica i svega ostalog što nam je neophodno za rad. Moram reći da sam neprijatno iznenađena – rekla je za Buku Brankica Spasenić.

Novinar Dragan Maksimović kaže da je ovo apsurdno.

– Ne radi se više ni o tome da li mi imamo uslove za socijalnu distancu, nego je nenormalno sve. Mjere koje su propisane ne poštuju se. Nema potrebe za održavanjem sjednice na ovaj način. Imate ljude u marketima, u tržnim centrima koji doslovno “jašu” jedan po drugom, a pravite situaciju i sistem da socijalna distanca mora biti potrebna. Ne mislim da je problem što novinari stoje ovdje sa epidemiološkog aspekta, nego je suština da je sve od mjera postalo nenormalno – rekao je Maksimović.

Novinar Dejan Šajinović takođe je rekao da se iznenadio zbog uslova rada.

– Očekivao sam da ćemo biti smješteni negdje gdje ćemo imati normalne uslove za rad, radni sto, da  ćemo moći čuti šta se govori, jer ništa ne čujemo. Novinari su stavljeni u hodnik pored ulaznih vrata, gdje ljudi ulaze i izlaze – rekao je za Šajinović.

I narodni poslanik Draško Stanivuković je skrenuo pažnju na uslove u kojima se nalaze novinari.

– Novinari su tamo kao u toru, jedni na drugima, mi ovdje glumimo neke mjere. Vi se sastajete, rukujete, dernečite. Šta radimo? – rekao je Stanivuković.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram