“NEMA NOVOG ODLAGANJA OLIMPIJSKIH IGARA” MOK se obratio svim nacionalnim komitetima

Međunarodni olimpijski komitet juče se obratio Nacionalnim olimpijskim komitetima sa novim setom informacija u vezi sa pripremama za organizaciju Olimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

FOTO: Kimimasa Mayama/EPA

Zajednička radna grupa koju predvode predsjednik Koordinacione komisije MOK Džon Kouts i predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020 Mori Joširo, zadala je sebi rok da se do kraja maja 2020. godine napravi novi operativni plan za uspešno održavanje Igara, kao i da se pripremi novi kalendar takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, piše Sportblic.


Za jedan od važnijih ciljeva postavljen je i pronalazak načina da se usluge za sve učesnike pojednostave i optimizuju kako bi se smanjili troškovi nastali zbog odlaganja Igara, ali tako da to ne utiče na kvalitet ovih servisa.


Imajući u vidu razloge odlaganja Olimpijskih igara uzrokovano globalnom pandemijom korona virusa, novi plan organizacije uključuje i sve neophodne mjere koje se tiču zdravstvene zaštite u cilju bezbjednosti cjelokupnog građanstva.

Na ovaj način, Međunarodni olimpijski komitet jasno je pokazao svoju odlučnost i posvećenost da se Olimpijske igre u Tokiju uspješno održe iduće godine i stao je na put spekulacijama koje su se prethodnih dana pojavile u medijima širom svijeta o mogućnosti ponovnog odlaganja Olimpijskih igara.

Međunarodni olimpijski pokret u potpunosti je posvećen pripremama i organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, a sa tim u vezi, sve organizacije koje se nalaze u ovom sistemu počele su sa prilagođavanjem svojih kalendara takmičenja. Međunarodni komitet Mediteranskih igara i Organizacioni komitet Mediteranskih igara u Oranu već su donijeli odluku da se Mediteranske igre pomjere za 2022. godinu kako bi svi sportisti i nacionalni olimpijski komiteti mogli da budu usredsređeni na pripreme za Olimpijske igre.


Nakon jučerašnjeg sastanka predsednik Koordinacione komisije MOK-a Džon Kouts rekao je:


– Kako je odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju dogovoreno prije nekoliko nedjelja, jaka saradnja MOK-a, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, olimpijskog pokreta i Organizacionog odbora Tokio 2020, omogućila nam je da damo sigurnost i pojasnimo sportistima, navijačima i svim zainteresovanim stranama širom svijeta koji su naši naredni planovi. Današnji principi koje smo ustanovili omogućiće nam da nastavimo u tom duhu dalje i da odgovorimo na mnoga pitanja svih zainteresovanih strana na što efikasniji način. Vjerujemo da Olimpijske igre Tokio 2020 mogu da budu svijetla tačka u ovim vremenima i da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tunela u kojem se svi trenutno nalazimo. Zajednička radna grupa daće sve od sebe kako bismo uspjeli u tome i prevazišli ovaj izazov”.


Olimpijske igre Tokio 2020 održaće se sljedeće godine u Japanu u periodu između 23. jula i 8. avgusta.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram