Naši projektili srednjeg dometa ne predstavljaju prijetnju Washingtonu … Osim ako ne približe svoje projektile ‘preblizu’

Kineski projektili srednjeg dometa zatvoreni su unutar granica zemlje, rekao je visoki dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova upozoravajući SAD da ne razmještaju svoje snage na prag Pekinga.

FOTO: logicno.com

“Naši projektili smještene su na našem teritoriju. Ne prijete SAD-u – barem ako SAD ne rasporede svoje brodove preblizu našem teritoriju”, izjavio je u petak šef Odjela za kontrolu oružja kineskog ministarstva vanjskih poslova Fu Cong.


Govoreći na događaju o kontroli oružja u Moskvi, Fu je naglasio da bi raspoređivanje američkih projektila u regiji bio “provokativan, destabilizirajući čin.”


“SAD govori o postavljanju svojih raketa srednjeg dometa blizu Kine, blizu našeg praga. To bi odmah predstavljalo prijetnju našim ključnim lanserima i postrojenjima. Bila bi to prijetnja opstanku kineskih nuklearnih sila” izjavio je Fu Cong.


Pentagon je započeo razvoj novih projektila, nakon što su se SAD u kolovozu povukle s ključnog sporazuma INF s Rusijom 1987. koji je zabranio sve rakete na kopnu s dometom do 5.500 km  i njihove lansere.


Istog mjeseca, ministar obrane Mark Esper založio se za razmještanje raketa srednjeg dometa u Aziji.


Esperove riječi razljutile su kineske dužnosnike, koji su upozoravali da bi bilo kakav pokušaj premještanja raketa bliže Kini narušio regionalni mir i stabilnost. “Ako se to dogodi, Kina ne bi imala izbora nego poduzeti potrebne mjere zaštite u obrani svoje nacionalne sigurnosti”, rekao je Fu prošlog mjeseca.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram