NAPETO U RIMU! Danas glasanje o poverenju italijanskoj vladi!

Italijanski premijer Ðuzepe Konte danas će predstaviti prioritete rada nove vlade, nakon čega će parlament glasati o poverenju koalicionoj vladi Pokreta pet zvezda i Demokratske stranke

FOTO: pixabay

Konte će govoriti pred donjim domom parlamenta u 11 sati, a glasanje o poverenju vladi očekuje se nekoliko sati nakon parlamentarne rasprave, prenosi Hina.


Potom će se premijer obratiti Senatu, a gornji dom italijanskog parlamenta će tada glasati o poverenju vladi. Očekuje se da će vlada preživeti glasanje u oba doma parlamenta, ali tesno u Senatu.


Očekuje se da će nova italijanska vlada imati manje konfrontacioni pristup prema Evropskoj uniji i blaži stav o migracijama, pošto je vlast napustila krajnje desna Liga Matea Salvinija.


Međutim, još uvek postoji prostor za sukob između Rima i Brisela jer će Italija verovatno i dalje biti protiv budžetskih pravila evrozone, ali i zahtevati ravnomerniju raspodelu migranata među državama članicama EU-a.


Ipak, anketa Ipsosa koju je objavio nedeljni Korijere dela Sera pokazuje da 52 odsto Italijana ima negativno mišljenje o novoj vladi


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram