Muslimani obilježavaju Eid al-Fitr u uslovima blokade

Muslimani širom svijeta počeli su danas sa obilježavanjem praznika Eid al-Fitr, mnogi u uslovima blokade zbog virusa korona, ali su u nekim zemljama ublažene restrikcije omogućile vjernicima da proslave praznik.

FOTO: pixabay

Ovaj praznik, jedan od najznačajnijih u muslimanskom kalendaru kojim se označava kraj mjeseca ramazana, tradicionalno se obilježava molitvama u džamijama, porodičnim okupljanjima i kupovinom nove odjeće, poklona i slatkiša.

Ove godine proslave su u sjenci pandemije virusa korona zbog koje su mnoge zemlje pojačale mjere restrikcije i kontrole kretanja nakon što je djelimično ublažavanje mjera tokom ramazana dovelo do povećanog broja zaraženih.

Mnoge zemlje, od Saudijske Arabije do Egipta, Turske i Sirije, zabranile su masovne molitve što je centralni dio praznika da kako bi se suzbilo širenje virusa.

Saudijska Arabija počela je od juče stalan policijski čas nakon što se broj novih slučajeva učetvorostručio od početka ramazana, na oko 68.000.

Molitve povodm praznika biće organizovane u gradovima Meka i Medina u dvije džamije "bez prisustva vjernika". Velika džamija u Meki od marta je zbog pandemije praktično bez vjernika.

DŽamija Al aksa u Jerusalimu biće otvorena za vjernike nakon Eida.

U Libanu je najviša sunitska vjerska vlast najavila otvaranje džamija samo za molitve petkom. Vjernicima će biti provjeravana temperatura i obavezne su sanitarne kontrole prije ulaska u bogomolju.

Muslimani širom Azije, od Indonezije do Pakistana, Malezije i Avganistana, pohrlili su u tržne centre radi praznične kupovine kršeći propise i mjere zaštite od virusa korona, a u nekim slučajevima policija je morala da reaguje i rastjera gomilu, navodi AFP. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram