MUKE SA IZBORNIM LISTAMA Pojedini kandidati se predomislili, drugi preminuli, a rezerve NEMAJU

Mada su kandidatske liste za lokalne izbore u BiH ovjerene, pojedine stranke su se našle u problemu jer su neki kandidati u međuvremenu preminuli, dok drugi iz ličnih razloga traže da budu povučeni sa spiska.

FOTO: srpskainfo.com

Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici imala nekoliko takvih zahtjeva, a udovoljeno je samo tamo gdje to Izborni zakon dopušta.

Partiji demokratskog progresa u međuvremenu su preminula dva kandidata za odbornike. U slučaju koji se desio u Palama uspjeli su u posljednji čas da nađu zamjenskog kandidata, ali to nisu uspjeli u Višegradu.

Naime, PDP se 25. septembra obratio CIK sa zahtjevom da sa rednog broja 15 na listi kandidata sa odbornike u SO Pale brišu ime preminulog Nedeljka Veselinovića, a da umjesto njega upišu Jelenu Hršum.

Ovom zahtjevu je udovoljeno jer Izborni zakon BiH dozvoljava da  nakon ovjere kandidatskih listi pa do početka štampanja glasačkih listića, politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ima pravo da zamijeni ime kandidata na listi samo u slučaju smrti.

– Isti politički subjekt je dostavio zahtjev za izmjenu liste zbog smrti kandidata pod rednim brojem 17 za SO Višegrad Dragiše Pecikoze. S obzirom da nemaju zamjenskog kandidata, kandidat je samo brisan sa liste, ne radi se o zamjeni. Takav je zahtjev – rečeno je na sjednici CIK BiH koja se emituje uživo.

Istovremeno, Goran Čečez, kandidat Pokreta za Višegrad, dostavio je zahtjev za povlačenje odborničke kandidature, obrazlažući to razlozima lične i poslovne prirode, te porodičnim i poslovnim obavezama.

Imajući u vidu odredbu Izbornog zakona koja kaže da kandidat nakon ovjere kandidatskih listi ne može da povuče kandidaturu, njegov zahtjev je odbaček kao nedopušten.

Iz istog razloga je odbačen i zahtjev kandidatskinje SDS za Skupštinu opštine Srebrenica Slađane Despotović. Ona je svoj zahtjev obrazložila zdravstvenim problemima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram