Merkel pozvala Vučića da posjeti Njemačku u januaru

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru posjeti Berlin, što je predsjednik sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika nakon njegovog telefonskog razgovora sa kancelarkom.

FOTO: Tanjug


Predsjednik Srbije je sa Merkelovom razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.


Vučić i Merkel su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke.


Predsjednik je ukazao na to da njemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od 60.000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mjesta za investicije.


On je kancelarki zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu njemačko predsjedavanje EU u drugoj polovini sljedeće godine.


U isto vrijeme, izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.


Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem - regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.


On je njemačkoj kancelarki prenio utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Njemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.


Predsjednik je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram