Medvjed genije za bijeg "izluđuje" italijanske rendžere

Italijanski rendžeri su u potrazi za medvedom koji je uspeo da savlada nemoguće prepreke pa su ga zbog toga prozvali M49.

FOTO: N.N

Ovaj, kako ga rendžeri zovu, genije za beg, uspio je da se popne preko nekoliko žica pod elektronaponom i prepreke visoke četiri metra u parku za divlje životinje na sjeveru Italije, a poslije toga je nestao u šumi.


Smeđi medvjed, kojeg vode pod šifrom M49, težak je 149 kilograma, pobjegao je samo nekoliko sati nakon što je uhvaćen u nedjelju u dolini Val Rendena, prenosi Avaz.


Cijela priča izazvala je podsmijeh, ali i osudu brojnih udruženja, građana i članova vlade.


Naredbu da se medvjed uhvati izdao je predsjednik pokrajine Trentino Mauricio Fugati jer su lokalne vlasti ocijenile da životinja predstavlja opasnost za javnost, nakon što je viđen suviše blizu naseljenih mjesta.


Ministar zaštite životne sredine Seržio Kosta je kritikovao nedostatak profesionalizma pri samom hvatanju i istakao da je odluka o ubistvu životinje apsurdna.


Nakon što je populacija smeđih medvjeda u Alpama pala na samo četiri primjerka, u Trentinu je novcem Evropske unije 2000. izgrađen park prirode za zaštitu divljih životinja gdje je preseljeno 10 medvjeda iz Slovenije.


Danas imaju populaciju od 50 odraslih primjeraka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram