Medicinski tehničar objasnio zašto su okrenuli leđa premijerki Belgije

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici iz Belgiji štrajkovali su godinu dana prije nego što su krenuli u borbu protiv virusa korona. Pošto njihovi zahtjevi nisu ispinjeni, svoju šansu su iskoristili prilikom posjete premijerke Sofi Vilms bolnici.

FOTO: Nezavisne

Video na kom se vidi kako oni okreću leđa premijerki koja se nalazi u koloni automobila obišao je svijet. Ona je prije nekoliko dana posjetila bolnicu "Sent Pjer" u Briselu.

"Russia today" objavio je intervju sa Nikolasom Hojuksom, medicinskim tehničarom koji je učestvovao u protestu. On je objasnio razloge za nezadovoljstvo.

"Političari su rekli da su čuli i da će učiniti nešto, i postoji budžet ostavljen sa strane a nas, ali on nikada nije iskorišćen", rekao je on, govoreći o nedostatku osoblja, povećanju obima posla...

On kaže da su ranici usvojili moto "ćuti i radi svoj posao" kada je buknula epidemija virusa korona. Međutim, kada u se proširile glasine da će doći Vilms, iskoristili su priliku.

"Cijeli zdravstveni sistem bi trebalo da bude bolje finansiran kako bismo mi mogli da radimo bolje, posebno u javnom sektoru, tako da svi mogu da dobiju jednak tretman", dodao je on.

Naglašava da je bolnica "Sent Pjer" jedna od najspecijalizovanijih u zemlji i da je imala dovoljno opreme kada se dogodila korona. Ipak, nisu sve bolnice te sreće.

Kada je riječ o načinu na koji je Belgija odgovorila na pandemiju, navodi da je u većem dijelu on bio dobar, ali da postoji problem kada je riječ o stopi smrtnosti.

"Mislim da je Belgija bila možda previše iskrena u davanju brojki. Ljudi u staračkim domovima su svi smatrani pozitivnima, čak i ako nisu bili testirani", naveo je on, prenosi Telegraf.rs.

U ovoj zemlji sa 11,5 miliona stanovnika zaraženo je preko 55.000 ljudi, a umrlo je više od 9.000.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram