Manja proizvodnja u šumarstvu za sedam odsto

BANJALUKA, U Republici Srpskoj je za osam mjeseci proizvedeno oko 1,2 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili za sedam odsto manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

FOTO: capital.ba

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 403.791 metar kubni od četinarskog i 223.799 metara kubnih od lišćarskog drveta.


Među proizvedenim sortimentima nalaze se 379.163 metra kubna ogrevnog drveta od lišćara, 118.507 kubnih metara prostornog drveta četinara pogodnog za hemijsku obradu i celulozu.


U Srpskoj je za osam mjeseci ove godine prodato 1,19 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 8,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.


Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.


Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da u osam mjeseci ove godine šumarstvo nije uspjelo nadoknaditi podbačaj koji je pratio početak godine, posebno prvi kvartal, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, te maj, koji je, takođe, dijelom bio nepovoljan za izvođenje radova.


“Ne možemo biti zadovoljni kretanjem u šumarstvu zbog očekivanja da će ljetni mjeseci nadomjestiti te podbačaje i postavlja se pitanje da li je u preostalom dijelu godine moguće da se taj podbačaj smanji, odnosno da negativni procenti odstupanja od plana budu manji”, naveo je Šinik.


Prema njegovim riječima, podbačaj u šumarstvu negativno utiče i na kretanje u sektoru dvoprerade, gdje podbačaj iznosi negdje oko šest odsto.


Šinik je rekao da su uslovi u kojima djeluje šumarstvo u zavisnosti od kretanja u subjektima koji se bave izvođenjem radova u šumarstvu, gdje je konstantno istaknut problem nedostatka kvalifikovane i osposobljene radne snage, dotrajala mehanizacija, kao i problemi sa cijenama koji ne garantuju održivo poslovanje. Srna

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram