Mali akcionari neće da prodaju dionice “Kraša” srpskoj firmi

ZAGREB – Sada više nema dileme ni u Hrvatskoj da iza kupovine akcija zagrebačke fabrike “Josip Kraš” stoji Nebojša Šaranović i njegov “Kapa star limitid”.

FOTO: capital.ba

Početkom nedjelje, preko računa RBA banke, Šaranović je stekao pet odsto akcija “Kraša”, a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset odsto, pišu “Novosti”.


To znači da Šaranović posjeduje već više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje “ozbiljan igrač” protiv Mesne industrije “Braća Pivac” i malih akcionara “Kraša”.


 “Trenutno niko u ’Krašu’ ne razmišlja da Šaranoviću proda akcije i mali akcionari žele da ih u budućnosti zadrže”, rečeno je “Novostima” u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje događati.


Iz Mesne industrije “Braća Pivac” se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.


Marica Vidaković, zastupnica “Kraša”, demantovala je da je u kontaktu sa Šaranovićem. “Sastali smo se prvi i posljednji put prije četiri godine. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor”, kazala je Vidakovićeva.


Poslovni analitičari u Hrvatskoj procjenjuju da je razlog interesovanja Šaranovića za “Kraš” kako bi mu bio olakšan pristup tržištu EU. Takođe, poslovni interes srpskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi “Kraša” popularni na srpskom tržištu i da mu ulazak u kompaniju omogućava veći izvoz na srpsko tržište, ali i na tržišta zemalja jugoistoka.


Nastavi li intenzivnu kupovinu akcija, mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se “mešaju karte” u pogledu vlasničkih odnosa u hrvatskoj kompaniji.


Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram