LJEKARI OSTALI U ŠOKU Isprala je nos vodom iz česme, a godinu dana kasnije njen mozak je zbog toga POSTAO KAŠA

Kad je 69-godišnja žena iz Sijetla, Vašington, početkom godine otišla na operaciju mozga u medicinskom centru u Švedskoj, ljekari su bili zapanjeni.

Žena je prošlog januara primljena u Hitnu službu nakon što je pretrpela napad. Ljekari su snimili njen mozak i otkrili nešto za šta su isprva mislili da je tumor. Ali, ispitivanjem tkiva uzetog sa mozga tokom operacije dan kasnije pokazano je da je u pitanju još smrtonosniji napad koji se odvijao čak godinu dana i bukvalno je živu jeo.

– Kad sam operisao ženu, deo njenog mozga – veličine loptice za golf – bio je krvava kaša. To su bile amebe koje su svuda prosto jele ćelije mozga. Nismo znali šta se događa, ali kad smo uzeli uzorak tkiva videli smo da je u pitanju ameba – rekao je neurohirurg Čarls Kobs.

Žena, čije ime nije objavljeno, preminula je mjesec dana kasnije. Kako se ispostavilo, ameba je ušla u njen mozak nakon što je ubačena u nozdrvu putem aparata za čišćenje sinusa, naveli su ljekari u studiji koja je nedavno objavljena u “Međunarodnom žurnalu za infektivne bolesti”.

Foto: Profimedia

Ljekari smatraju da se žena najverovatnije zarazila amebom korišćenjem vode iz česme. Umjesto da napuni aparat za čišćenje sinusa slanom ili sterilnom vodom, ona je koristila česmovaču koju je pročistila filterom za vodu kupljenom u prodavnici, prenosi Blic.rs.

Onda je kontaminiranu vodu ubrizgala u nozdrvu, u gornjem djelu nosne šuljine, što je uzrokovalu infekciju stručno zvanu granulomatozni amebni encefalitis (GAE). Naučnici imaju ograničeno razumijevanje o faktorima koji povećavaju vjerovatnoću zaraze smrtonosnom amebom, koji mogu uključiti slab imuni sistem, genetiku i okolinu.

Kad se zarazila, žena je prvo primjetila crveni otok na nosu, koji je uslijed pogrešne dijagnoze godinu dana tretiran kao rozacea. Ovo je vjerovatno bio prvi simptom amebe, ali je zbog njene rijetke pojave teško uspostaviti pravilnu dijagnozu, navodi “Sijetl tajms”. Slučaj ove žene je drugi takav prijavljen u Sijetlu – prvi se dogodio 2013. – ali je prvi koji se završio smrću.

Amebe su jednoćelijski organizmi, od kojih neki mogu da uzrokuju bolesti. Najbolje uspjevaju u toplom tlu i vodi, pa se neki ljekari plaše da bi infekcija koja je usmrtila ovu ženu mogla biti među drugim bolestima južne hemisfere koje se mogu proširiti na sjever usljed otopljavanja. Ovi organizmi obično se nalaze u Južnoj i Centralnoj Americi, ali sada možda imaju bolju šansu da prežive u drugim, obično hladnijim mjestima, poput Vašingtona.

(Blic.rs)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram