Kudlow: Kina i SAD se približavaju trgovinskom sporazumu

NJUJORK, SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je u četvrtak savjetnik Bijele kuće za ekonomiju Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.

FOTO: capital.ba

Larry Kudlow kazao je da pregovarači dviju najvećih svjetskih ekonomija komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor.


“Približavamo se dogovoru“, rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, “što nije uvijek bio slučaj”.


SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao finansijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najniži nivo od krize iz 2007. i 2008. godine.


Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije širom svijeta.


Već se činilo da će se dogovor postići u maju, no to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.


Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ove sedmice nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima.


Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor.


Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.


Trump se nadao da će “prva faza” dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, no Santiago je povukao svoje domaćinstvo.


Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom katu Bijele kuće.


“Ne volim putovati”, poručio je. Fena

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram