“KRAJNJE JE VRIJEME” Čubrilović očekuje dogovor o formiranju Savjeta ministara

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da će biti postignut politički dogovor u vezi sa formiranjem Savjeta ministara i da neće biti potrebe za zakazivanjem posebne sjednice parlamenta Srpske o tome.

FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Krajnje je vrijeme da se godinu dana nakon izbora implementiraju izborni rezultati kroz dogovor političkih stranaka koje su pobjednici na izborima – rekao je Čubrilović danas novinarima u Banjaluci. On je napomenuo da u BiH nakon prošlih opštih izbora malo šta funkcioniše kada je riječ i o drugim parlamentima, a ne samo izboru Savjeta ministara.


Na pitanje kakva će biti reakcija Narodne skupštine s obzirom na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska imati politički odgovor ukoliko ne dođe poštovanja sporazuma o formiranju novog saziva Savjeta ministara, Čubrilović je naveo da Narodna skupština Srpske neće izlaziti iz ustavnog okvira.


– Ovdje je riječ o problemima političke prirode, a ne ono što definiše zakon i ustavna obaveza. Mislim da je krajnje vrijeme nakon godinu dana od izbora da se do kraja implementiraju izborni rezultati – rekao je Čubrilović.


 

Prema njegovim riječima, svoj politički stav Narodna skupština može da zauzima, a koliko će on biti sprovodiv zavisi od toga kakav će biti, a definisaće ga političke partije koje u tome budu učestvovale.

– Kojim putem će ovo biti riješeno – političkim sigurno, prizivati neke druge metode i mjere je neukusno i potpuno bespotrebno – istakao je Čubrilović.


On je naveo da je moguće zakazati posebnu sjednicu parlamenta Republike Srpske koja može biti održana u roku od 10 dana od zahtjeva za sazivanje.


– Možemo samo da nagađamo kada će se to desiti. Treba sačekati 5. septembar koji je određen kao krajnji datum za implementaciju sporazuma političkih stranaka pobjednica izbora u BiH – istakao je Čubrilović.


Čubrilović je zaključio da je Narodna skupština Republike Srpske spremna da odradi svoj posao u smislu zakazivanja posebne sjednice i razmotri mogućnost i prijedloge koji budu dolazili od sazivača, ali da je teško pretpostaviti kada će to biti.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram