Koje ISIL-ovce iz Sirije preuzima SIPA, šta će biti sa ženama i djecom

Siguran za sada dolazak 23 osobe

FOTO: avaz.ba

Sigurnosne i policijske agencije u BiH, u saradnji s Državnim tužilaštvom, obavljaju posljednje pripreme za preuzimanje bh. državljana iz Sirije i Iraka, koji će do kraja sedmice biti deportirani u našu zemlju.


Ima udovica


Prema nezvaničnim podacima, u Sarajevo bi trebalo stići više od 30 osoba. Od toga je sedam žena i 16 djece.


Izvori „Avaza“ tvrde da još nisu detaljno obaviješteni hoće li kompletna grupa od devet ISIL-ovaca stići u Sarajevo. Oni su trebali biti deportirani još 4. oktobra.


Za sada je poznato da sigurno dolaze 23 osobe i to većinom žene s djecom. Među njima su i tri udovice.


Navodno, sve zavisi i od toga koliko će se naći praznih mjesta u avionu koji polijeće iz Sirije 7. decembra. Za sada se imena žena i djece drže u strogoj tajnosti, a o svemu su obaviješteni i socijalni radnici i stručne službe kako bi im se pružila pomoć.


Prema proceduri, ukoliko u Sarajevo stigne devet ISIL-ovaca, oni će, jer ih je šest na potjernicama, biti predati Sudu BiH, kako bi im se odredio pritvor. Ostala trojica bit će predata SIPA-i.


Prije svega, SIPA će uz nadležnost Granične policije BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH utvrditi imaju li sve ove osobe bh. pasoše, tačnije radi li se o državljanima BiH.


Samo razgovor


Kada su u pitanju žene, s njima će pripadnici SIPA-e na Aerodromu Sarajevo obaviti informativne razgovore kako bi se utvrdilo kako su završile u Siriji i kakva je njihova eventualna uloga i bi li mogla imati neka obilježja krivičnog djela.


S obzirom na to da su mnoge žene koje će biti deportirane udovice, teško je očekivati da će ih država procesuirati. One će s djecom, najvjerovatnije, biti vraćene u svoja mjesta prebivališta, a uz određene mjere predostrožnosti.


Siročad idu porodicama


Teško je očekivati, tvrde naši sagovornici, da žene s djecom budu smještene u neki kolektivni centar, jer država ima mehanizam da prati njihovu resocijalizaciju u bh. društvo, ali nema centre za smještaj ove vrste.


Siročad će biti smještena kod hranitelja, odnosno u porodicama roditelja koji su nastradali u Siriji tokom raketnih napada.


MINISTARSTVO zdravstva FBiH uključeno je ovu aktivnost, a zaduženo je da obavi ljekarske preglede, prije svega žena i djece, s obzirom na loše uvjete u zarobljeništvu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram