"KAO MAĐIONIČARI SU" Dolijali Srbi koji su lukavo ukrali dijamant vrijedan 12 MILIONA EVRA

Sedam osoba iz Srbije i Rumunije uhapšeno je prije dvije nedjelje u Francuskoj pod sumnjom da su krali dijamante i drago kamenje širom Evrope.

FOTO: YOAN VALAT/EPA

U policijskoj akciji privedene su tri žene i četiri muškarca, državljani Srbije i Rumunije, a prema pisanju francuskih medija, vjeruje se da privedeni pripadaju velikoj kriminalnoj organizaciji koja je u junu ove godine u Španiji ukrala dijamant vrijedan 12 miliona evra. Sumnjiče se da su prevarom iz juvelirnica u Cirihu i Kanu ove godine odnijeli drago kamenje vrijedno više miliona evra, prenosi Blic.

Kako pišu mediji u Francuskoj, privedeni državljani Srbije i Rumunije starosti su između 26 i 53 godine, a prilikom hapšenja policija je kod njih pronašla novac, ali ne i dijamante koje su ukrali.

– Kod njih je prilikom hapšenja pronađeno oko 20.000 evra i USB koji su koristili da kupuju kripto valute – prenose mediji u Francuskoj i objašnjavaju da kradljivci dijamanata nisu dolazili naoružani u juvelirnice, već su prevarama nasamarili prodavce.

Kako objašnjavaju, juveliri u prvi mah nisu ni shvatali da su pokradeni jer su se srpski i rumunski pretvarali da kupuju drago kamenje za ruske ili saudijske milionere.

– Ponašali su se kao mađioničari. U Kanu je 7. avgusta jedan muškarac želio da proda dijamant jednog ruskog bogataša. Našao se u luksuznom hotelu sa ženom (53) koja je glumila posrednika. Dok je gledala dragi kamen, zamijenila ga je lažnim dijamantom koji je izgledao baš kao pravi, a potom je otišla – navode mediji.

Rus je rekao da će predati dijamant tek kad novac bude legao na račun, a žena je bez pogovora vratila kutiju u kojoj je bio dragi kamen, a potom je rekla da će pare biti na računu koliko sutra. Rus je zadovoljan vratio dijamant u sef, a žena je izašla u hotelski lobi gdje je pravi dijamant predala svom saučesniku, koji je potom nestao u nepoznatom pravcu. Onda se i ženi izgubio svaki trag. Dok je Rus shvatio da je prevaren, lopovi su već bili daleko.

– To je kao mađioničarska predstava. Oni stoje ispred vas i kradu vas a da vi toga niste ni svjesni, iako sve vreme gledate šta rade. To traje tren, hop-hop i nema – rekao je Režis Milet, šef policijskog odjeljenja u Bezansonu.

Žena koja se sumnjiči da je ukrala dijamant od Rusa vrijedan 4,5 miliona dolara dovodi se u vezu i sa drugim krađama dragocijenosti. Nekad je žrtve prevarila tako što im je dala lažni novac, a nekad zamjenom pravog kamena za lažni.

Kako navode mediji u Francuskoj, policija je ovoj sedmočlanoj grupi ušla u trag prošle srijede u Bezansonu, nakon čega su u jednom hotelu privedeni.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram