“IZVINJAVAM SE” Nakon SUČELJAVANJA na Fejsbuku, Kon poslao ovu PORUKU kolegi

Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim, izjavio je jutros dr Predrag Kon misleći na svog profesora i kolegu našeg uglednog epidemiloga dr Zorana Radovanovića sa kojim je juče Fesjbuk polemiku.

FOTO: srpskainfo.com

Nakon što se prije nekoliko dana, u svom obaćanju na Fejsbuku, dr Predrag Kon osvrnuo i na kritike upućene njemu i Kriznom štabu među kojima je bila i ona njegovog kolege i nekadašnjeg profesora, dr Zorana Radovanovića, došlo je do razmjene mišljenja dvojice srpskih epidemiologa o preduzetim mjerama.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, dr Predrag Kon rekao je, povodom polemike sa Radovanovićem, da je možda “neoprezno napisao rečenicu” koje je uvrijedila njegovog nekadašnjeg profesora i da mu se on, “ukoliko ima potrebe za tim”, javno izvinjava, te da su mišljenja sučelili samo u pogledu toga da li je u Srbije trebalo da bude uvedena vanredna situacija, kako tvrdi Radovanović, ili je vanredno stanje u datim okolnostima bilo jedini izbor, što je mišljenje šefa Kriznog štaba Vlade Srbije.

– On je moj učitelj, ne postoji čovjek u epidemiologiji kojeg više poštujem. Nisam ušao ni u kakavu polemiku. Zabluda je nastala samo oko toga da li je vanredno stanje trebalo da bude uvedeno ili ne. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim – rekao je Kon.

Osvrnuo se i na to da u trenucima kada je epidemija bila u punom jeku nije bilo uvedeno vanredno stanje, već da se, kako je rekao, zbog “aministrativnih procedeura”, čekalo još dvije tri nedjelje, virus bi ušao u bolnice, staračke domove i imali bismo sada brojku od minimum 1.000 mrtvih, prenosi Blic.

– Zdravstveni sistem bi potpuno pukao, ljudi bi masovno umirali u staračkim domovima. Ja sam pomenuo 1.000 mrtvih u tom slučaju, a to je, vjerujte mi, najniža brojka koja može da se pomene bez vanrednog stanja. U vanrednoj situaciji možeš da se odbraniš sa sopstvenim sredstvima, ovdje nije bilo šanse. Ili ćemo imati sredstva, pa možemo da proglašavamo vanrednu situaciju, ili ćemo uvijek imati vanredno stanje – ispričao je on jutors u programu TV Prve.

Podsjetimo, dvojica epidemiologa su se prije par dana na Fejsubuku sukobila nankon objave dr Kona u kojoj je pomenuo “zabludu svog kolege i prejatelja” dr Zorana Radovanovića.

– Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije mogli bismo da “se slikamo”. Naći će se pravnici koji će objašnjavati… i govoriti suprotno. Uvijek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina – napisao je tada Kon.

Tim povodom se par dana kasnije oglasio i profesor Radovanović i odgovorio uvaženom kolegi.

– Desilo se ono što nije smjelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Cijelog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i „priznam“ da li smo Peca i ja još uvijek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni dio Kriznog štaba imao preča posla, prije svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donijetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je – tu je – napisao je profesor Radovanović na Fejsbuku.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram