ISPORUKA ZA SAT VREMENA Dronovi će dostavljati medicinsku opremu u Americi

Ziplajn je udružio snage s Volmartom kako bi od iduće godine započeli dronovima isporučivali medicinsku opremu u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdili su iz kompanija.

FOTO: Srpskainfo/ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Isporuka opreme na ovaj način vršiće se na osnovu zahtjeva korisnika, a započeće prije svega u blizini Volmartovog sjedišta u Bentonvilu u državi Arkanzas.

Ziplajnov sistem će isporučivati robu za manje od sat vremena, a Volmartove trgovine će pružati ovu uslugu u radijusu od 80 kilometara, piše Verge.

Iz Ziplajna kažu kako su do sada isporučili više od 200.000 medicinskih proizvoda u zdravstvene ustanove u više zemalja. Partnerstvo s Volmartom sada će omogućiti kompaniji da isporuku dronovima uvede kao stalnu praksu u zdravstvenim sistemima širom SAD-a.

Podsjetimo da je Volmart prošle sedmice najavio da će početi koristiti dronove startapa Flitreks za dostavu namirnica i kućanskih potrepština. Još nije poznato koliko dronova će biti uključeno u ove operacije.

Pored Volmarta, i kompanija Amazon uključila se u operacije dostave dronovima. Amazon je dobio i odobrenje američke Savezne uprave za vaduhoplovstvo (FAA) da radi kao bespilotna aviokompanija u SAD-u, što bi moglo značiti početak većih komercijalnih operacija ove kompanije, piše Klix.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram