Igrao za Njemačku i osvojio EP, djed mu bio četnik

Njemački mediji su prije nekoliko dana, pogotovo oni regionalni, bili puni hvale zbog poteza koji je izveo nekadašnji reprezentativac Njemačke Marko Bode.

FOTO: Nezavisne

Naime, Bode je, kao jedan od direktora Verdera za koji je odigrao skoro 400 mečeva, ponaosob zvao svakog člana kluba (navijača) koji ima preko 70 godina i raspitivao se za zdravlje tokom pandemije korona virusa.


Pored njega, u akciji je učestvovala još nekolicina klupskih članova Verdera, a mediji ističu da su zajedno "okrenuli" oko 1.800 telefonskih brojeva.


Za sve one koji nisu upoznati sa Bodeovim likom i dijelom, vrijedi pomenuti da je sa reprezentacijom Njemačke bio prvak Evrope 1996. godine, a šest godina kasnije i vicešampion svijeta u Japanu i Južnoj Koreji.


Inače, u pitanju je legenda Verdera čiji djed je bio u četnicima.


Marko Bode je rođen u gradiću Osterodeu. Otac mu je bio Nijemac, majka polu-Njemica, polu-Srpkinja. Tačnije, otac joj je bio Srbin. Četnički vojnik.


Za vrijeme Drugog svjetskog rata Bodeov djed je bio zarobljen i transportovan u Njemačku u logor. Tamo je upoznao jednu djevojku i zaljubio se. Toliko da je čak pobjegao iz voza koji ih je vraćao kući pred kraj rata kako bi ostao s njom. Oženio se, a u tom braku je rođena jedna djevojčica - majka Marka Bodea!


O njegovom jugoslovenskom porijeklu svojevremeno su pisali lokalni mediji u Bremenu, ali ništa više od toga da samo vuče korjene.


Za ovog nekadašnjeg fudbalera kruže samo riječi hvale u skoro svim njemačkim medijima, a o njemu je u superlativu, tokom ekskluzivnog intervjua za Telegraf, pričao i njegov nekadašnji saigrač Rade Bogdanović.


"Najinteligentniji momak kog sam sreo u fudbalu. Matematičar, završio fakultet. Baš inteligentan. Tata", rekao je Bogdanović prije tri godine.


Bode je za Verder odigrao 379 utakmica i postigao je 101 gol. Za reprezentaciju Njemačke na 40 mečeva dao je devet golova i poznat je kao fudbaler koji nikada nije dobio crveni karton.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram