Građani sve zaduženiji, bankama duguju 2,4 milijarde KM

BANJALUKA – Krediti koje su građani uzeli od banaka u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine rasli su za pet odsto i iznose ukupno 2,4 milijarde KM.

FOTO: capital.ba

Krediti dati građanima porasli su za pet odsto u odnosu na kraj 2018. godine, koliko su porasli i ukupni depoziti. Međutim, brže su rasli depoziti na tekućim računima građana u odnosu na štednju građana.


Krediti privatnim preduzećima porasli su za tri odsto, koliko i krediti dati Vladi i vladinim institucijama.


Bruto krediti na kraju juna ove godine iznosili su 5,1 milijardu KM ili 61,3 odsto bruto bilansne aktive i zabilježili su rast po stopi od tri odsto.


„Veći rast od kredita u ovom izvještajnom periodu imale su hartije od vrijednosti, što može značiti promjenu u poslovnoj politici banaka“, naveli su u Agenciji za bankarstvo RS.
Ostale kategorije kredita nemaju značajno učešće u strukturi kredita. Krediti dati javnim i državnim preduzećima i ostali krediti imali su smanjenje, a krediti dati nebankarskim finansijskim institucijama i krediti neprofitnim  organizacijama  imali su povećanje u odnosu na kraj 2018. godine.


Banke u Republici Srpskoj zaradile su u prvih šest mjeseci ove godine 50,9 miliona maraka. Iskazana neto dobit osam banaka na nivou bankarskog sektora Srpske manja je za pet odsto u odnosu na 30. jun 2018.


Osam banaka koje posluju u RS imaju ukupnu aktivu od 9,01 milijardu KM.


Odnos nekvalitetnih i ukupnih kredita je sa 30. junom 2019. godine iznosio 8,7 odsto i bio je očekivano viši u poređenju sa prosjekom EU zbog razlika u nivou razvijenosti.


„Ovaj odnos se nalazi u dugoročnom padu, što predstavlja povoljan pokazatelj poslovanja banaka. Isto se odnosi na odnos nekvalitetnih i ukupnih kredita plasiranim stanovništvu (6,91 odsto) i pravnim licima (10,28 odsto) sa dugoročnim trendom smanjenja“, naveli su u Agenciji za bankarstvo RS.


Dodaju da je profitabilnost  bankarskog  sektora Republike Srpske viša u poređenju sa evropskim prosjekom, čime se kompenzuje veći rizik.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram