Gordana Drobnjak iz Društva za upravljanje EPF-om: Dodatnu penziju dobila 24 korisnika

Banjaluka - Broj članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) konstantno se povećava, o čemu svjedoči podatak da je dodatna penzija u ovoj godini legla na račune 24 korisnika, a prosječan iznos isplate bio je oko 430 KM.

FOTO: Glas srpskeIstakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje EPF-om Gordana Drobnjak, naglasivši da su za nepune tri godine, od kada je fond počeo da prima uplate, već dostigli iznos od nekoliko hiljada uplata mjesečno.


- Od početka godine imali smo 24 isplate korisnicima koji su stariji od 58 godina. Najveći isplaćen iznos bio je viši od 1.200 KM, a najmanji oko 140 KM. Visina isplaćenih sredstava zavisi od dužine perioda u kojem je uplaćivan penzijski doprinos, iznosa doprinosa, ali i od prinosa koji je EPF ostvario svojim poslovanjem - istakla je Drobnjakova. 


Glas: Ko su uglavnom članovi fonda?


Drobnjak: Ne možemo govoriti o tipičnom profilu člana fonda, budući da među njima ima i sudija, univerzitetskih profesora, ali i vozača, poštara, električara ili manuelnih radnika. EPF nije namijenjen ljudima određenog zanimanja, već svima koji odgovorno pristupaju svojim finansijama i spremni su da ulažu u svoju dostojanstvenu starost. Među članovima fonda ima i pripadnika sedme sile.


Glas: Nedavno je i Vlada Srpske pristupila EPF-u. Šta će to značiti za zaposlene na budžetu i kakva su Vaša očekivanja u tom pogledu?


Drobnjak: Od 1. januara 2020. godine svi radnici čije se plate finansiraju iz budžeta imaće mogućnost štednje za dodatnu penziju. Ova mogućnost je stvorena potpisivanjem ugovora o organizovanju penzijskog plana Vlade RS kao i ugovora o pristupanju EPF-u. Ugovori se odnose na radnike čije se plate isplaćuju iz budžeta, a Vlada će za sve koji postanu članovi fonda uplaćivati 20 KM mjesečno. Ovaj penzijski plan ne dira stečena prava i ne smanjuje platu zaposlenima u javnoj upravi. 


Glas: Da li su u toku pregovori sa još nekim poslodavcima?


Drobnjak: U toku su intenzivni pregovori sa više desetina poslodavaca. Kada, i sa kojim iznosima će pojedini poslodavci formirati penzijski plan zavisi od finansijske situacije i planova svake pojedinačne firme. Treba imati u vidu da je ovdje riječ o dugoročnoj finansijskoj odluci poslodavca da finansiranjem i formiranjem penzijskog plana obezbijedi dodatne pogodnosti za svoje zaposlene.


Glas: Koji su planovi fonda za iduću godinu?


Drobnjak: Osim potpune implementacije penzijskog plana koji je donijela Vlada RS, planiramo dalju promociju dobrovoljne penzijske štednje kod privatnih poslodavaca. Smatramo da je potrebno raditi na stvaranju svijesti o neophodnosti štednje za starost, ali i stvaranju osjećaja odgovornosti sa sopstvenu finansijsku dobrobit kod pojedinaca, kako zbog demografskih trendova tako i zbog stanja u kojem se nalazi sistem obaveznog penzijskog osiguranja.


 


Rezultati poslovanja 


Glas: Kako je Evropski dobrovoljni penzijski fond poslovao u prvih šest mjeseci ove godine ?


Drobnjak: Prinos u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani iznosio je 5,23 odsto na godišnjem nivou i on se obračunava kao neto prinos. Evropski dobrovoljni penzijski fond pretežno ulaže u najsigurnije hartije od vrijednosti na tržištu, državne obveznice, koje su imale rast cijena u toku 2019. godine, te su i uslovile veći prinos u odnosu na 2018. godinu. Prethodno ostvareni prinosi ne predstavljaju garanciju budućih prinosa. Prinos u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani iznosio je 5,23 odsto na godišnjem nivou i on se obračunava kao neto prinos. Evropski dobrovoljni penzijski fond pretežno ulaže u najsigurnije hartije od vrijednosti na tržištu, državne obveznice, koje su imale rast cijena u toku 2019. godine, te su i uslovile veći prinos u odnosu na 2018. godinu. Prethodno ostvareni prinosi ne predstavljaju garanciju budućih prinosa. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram