FORMIRANJE VLASTI Komšić: Nadam se da Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za mandatara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da političku krizu u zemlji prave oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija Bosne i Hercegovine žele da vode političke procese u državi.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– To nije moguće nigdje, pa nije ni u Bosni i Hercegovini. Ako bi se ovo što se sada dešava moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bi sutra mogli nazvati stanje u kojem se politički procesi vode izvan poštivanja zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine. To je gore od “najveće krize” – poručio je Komšić za Glas Srpske.


Naglašava da neće dopustiti to da je jedini način da se izađe iz “najveće krize” mirenje sa tim da se ne poštuju zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine.

– Politike koje ispoljavaju takvu aroganciju moraju znati da je prošlo vrijeme kada se zbog mira u kući, odavde iz Sarajeva, bilo spremno da se zanemare i zakoni i interesi države – rekao je Komšić.


Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP). Upitan znači li to da će BiH do narednih izbora izvršna i zakonodavna vlast ostati “zakovane” te da cijela BiH bude “slučaj” poput Mostara, predsjedavajući je rekao da se nada da “gospodin Dodik neće i dalje žrtvovati svog kandidata za mandatara, samo zato kako bi i dalje bio u prilici da nepoštivanjem zakona i odluka institucija države Bosne i Hercegovine i nepoštivanjem međunarodno preuzetih obaveza, blokira formiranje vlasti”.


– Dodik sada nosi taj teret. Do kada će ga nositi to ćemo da vidimo. Sumnjam da on želi da ga se, posebno u Evropskoj uniji, shvati kao glavnog kočničara. Za sada to, na njegovu, pa čak i na moju žalost, jer smo kolege u Predsjedništvu, on jeste – rekao je, između ostalog, Komšić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram