Fond PIO sabrao gubitke: FBiH oštetila Srpsku za 1,2 milijarde maraka

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pretrpio je od 2005. do kraja jula ove godine finansijsku štetu od čak milijardu i 223,2 miliona maraka na ime isplate korisnika koji su penziju do 1992. zaradili na prostoru sadašnje FBiH.

FOTO: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

U Fondu PIO objašnjavaju da se taj gubitak računa od maja 2005. godine, kada je podnesena prva tužba protiv Federalnog zavoda PIO/MIO za preuzimanje na isplatu svih prijeratnih korisnika.


Nakon višegodišnjeg sudskog spora Fonda PIO Srpske i Federalnog zavoda PIO/MIO o preuzimanju na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju, koji su pravo ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području sadašnje FBiH, federalni zavod počeo je preuzimati ove korisnike tek u februaru 2013. godine. Od tada pa do kraja prošle godine preuzeli su svega 299 korisnika, što potvrđuje da se taj proces odvija sporo.


“Zbog različitih opstrukcija i komplikovane administracije veoma mali broj korisnika vraćen je na isplatu kod Federalnog zavoda”, ističu u Fondu PIO RS.


Posebno zabrinjavajući je podatak da je predratnih korisnika koji su pravo na penziju ostvarili na području sadašnje FBiH nekada bilo 38.000, a danas ih je preostalo samo 13.028.


Riječ je uglavnom o starijoj generaciji, kojih je od 2007. do kraja jula ove godine umrlo 25.000, što predstavlja, kako ističu u Fondu PIO Republike Srpske, svojevrsno biološko iznurivanje te kategorije stanovništva.


“Svakog mjeseca izdvajamo oko pet miliona maraka za isplate preostalih 13.028 predratnih korisnika, u suprotnom bi svi ostali bez penzija”, naglašavaju u Fondu PIO Republike Srpske i podsjećaju da je ranije taj iznos bio veći jer je bilo i više korisnika.


Iz Fonda podsjećaju da je ovaj proces počeo na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Šekerović i Pašalić protiv BiH”, od marta 2011. godine, kojom je naloženo FBiH da otkloni izvore diskriminacije i promijeni svoje penzijsko zakonodavstvo da omogući povratak na isplatu kod Federalnog zavoda PIO/MIO povratnicima iz Srpske u FBiH.


Nakon 16 mjeseci od toga, i nakon tri prijave koje su zbog nesprovođenja presude “Šekerović i Pašalić protiv BiH” Komitetu za nadgledanje sprovođenja presuda suda u Strazburu podnosili Fond PIO i Udruženje penzionera Srpske, u junu 2012. donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO FBiH, a potom u oktobru 2013. i Pravilnik o ostvarivanju prava, te Federalni zavod tek u februaru 2013. godine počinje sa preuzmanjem na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram