Evo koliko vode treba svakodnevno da unosite u organizam

Šta se dešava kada trenirate visokim intenzitetom, na visokim temperaturama, da li se unos tečnosti povećava, kako se rehidrirati nakon treninga, da li konzumiranje hladnije vode može ubrzati mršavljenje?

FOTO: zenicainfo.ba

Osoba koja ima masu tijela 75kg u svom sastavu ima oko 45l vode, što znači da oko 2/3 čovjekove težine otpada na vodu. U mišiću je voda zastupljena sa 75 odsto, u moždanom tkivu oko 80 odsto u masnom oko 10 odsto.. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko 1/4 je vanćelijska voda.

Ako pogledamo prošlogodišnje istraživanje o konzumiranju vode, odnosno tečnosti generalno u cijelom svijetu možemo zaključiti da Njemački građani unose najviše tečnosti u Evropi i to 2446ml, dok su na svetu najbolje hidrirani u Indoneziji sa 2765ml. Sa druge strane najmanji unos tečnosti u Evropi imaju Francuzi sa 1570ml dok su ubedljivo najlošije hidrirani građani Kine sa svega 1332ml tečnosti dnevno. Voda u Srbiji nije stvar prestiža, nije skupa i nedostupna zato svako mora biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju konzumirajući neophodnu količinu tečnosti a to je oko 2600ml dnevno.

Unos tečnosti kod rekreativaca mora biti konstantan, pre treninga, za vreme treninga i nakon treninga. Ako se pre treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti taj deficit se više ne može nadoknaditi, pogotovo ne konzumiranjem veće količine u toku treninga. Suština je da telo konstantno ima dovoljnu količinu vode.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60min-90min, da bi telo bilo adekvatno hidrirano u toku treninga potrebno je popiti od 560ml-1830ml što zavisi od inteziteta aktivnosti. Tu količinu treba konzumirati u određenim vremenskim razmacima, a ne odjednom. Vodu treba piti i ukoliko ne osetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po par gutljaja, time sigurno nećete dospeti u fazu dehidracije i bićete sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti.

Rehidracija je faza obnavljanja tečnosti, veoma bitna faza u kojoj zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidraciju potpomažemo:

1. Nadoknadu izgubljene tečnosti

2. Nadoknadu izgubljenih ključnih elektrolia (Na, K)

3. Obnova rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen).

Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od +4C do +10C i leti a i zimi. Ukoliko imate za cilj redukciju telesnih masti znajte da konzumiranje hladnije vode pola sata pre obroka može ubrzati vaš metabolizam, ta voda ne sme biti hladnija od +4C. Ubrzavanje metabolizma se ostvaruje usled povećane aktivnosti simpatikusa i utroška energije potrebnoj za zagrevanje vode u digestivnom traktu, na dnevnom nivou to je oko 100kcal što svakako nije zanemarljivo ako gledate ukupnu godišnju potrošnju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram