Dobar mehanizam za poboljšanje poslovnog ambijenta

PRIJEDOR – Izmjena pravilnika za dodjelu podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje, uvođenje novog podsticaja koji obuhvata nabavku mašina, opreme i alata u drvopreradi i metalopreradi i analiza mogućeg oslobađanja plaćanja komunalne takse za zanatske radnje koje prvi put pokreću djelatnost, najznačajniji su rezultati rada Privrednog savjeta grada Prijedora za 2018. godinu.

FOTO: capital.ba

“Savjet su predstavnici poslovne zajednice prepoznali kao dobar mehanizam kroz koji mogu pokrenuti inicijative i rješavati pitanja koja njih muče, zbog čega je povećana njihova zainteresovanost za uključivanje u rad ovog tijela“, navodi se u informaciju o radu Savjeta u 2018. godini.


U ovoj godini Savjet se bavio i temama opterećenja privrede sa lokalnog nivoa, sektorskim analizama poslovanja privrednih subjekata, podsticajima privredi i poljoprivredi iz gradskog budžeta, problemima sive ekonomije i nelojalne konkurencije i odnosom cijena i kvaliteta komunalnih usluga, a razmatrao je i inicijative za izradu analize stanja i programa razvoja zanatstva i preduzetništva i za ukidanje duplih cijena komunalnih usluga za preduzetnike.


“Svrha razmatranja ovih tema je da se lokalna vlast podrobno upozna o stavovima privrede, kao i da uvaži stavove i potrebe privrede prilikom kreiranja procedura, određivanja lokalnih fiskalnih i parafiskalnih nameta, određivanja prioriteta infrastrukturnih projekata, strateškog planiranja lokalnog razvoja i donošenja svih akata od značaja za privredu“, navodi se u ovoj informaciji.


Zahvaljujući ranijim inicijativama Privrednog savjeta grada Prijedora, pokrenuto je rješavanje problema čestih nestanaka struje na širem područja Kozarca, prihvaćeni su prijedlozi prilikom donošenja Zakona o zanatsko- preduzetničkoj djelatnosti i Pravilnika o porezu na dobit Republike Srspke, uvedena diferencirana stopa poreza na nepokretnosti privrednih subjekata, formiran Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora.


Uvedena je i praksa da materijale od značaja za privredu ovaj savjet razmotri prije nego lokalni parlament, inicirane su izmjene odluka o komunalnim taksama i o javnom oglašavanju na području grada Prijedora, unaprijeđeni podsticaji privredi i osnovana radna grupa za analizu fiskalnih i parafiskalnih davanja na lokalnom nivou.


Ovo savjetodavno tijelo osnovano je 2012. godine, a danas broji 55 članova: 33 predstavnika poslovnih subjekata, 10 predstavnika Grada Prijedora, pet predstavnika organizacija za podršku poslovanja, tri predstavnika republičkih organizacija i institucija, te po jedan predstavnik visokog obrazovanja, naučno-istraživačkog sektora, civilnog društva i javnih ustanova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram