Dječaci se igrali i pronašli zlatne poluge

Dvojici desetogodišnjaka iz Francuske igra u vrtu porodične kuće u Vendomeu u doba korona virusa donijela je vrijedno otkriće.

FOTO: ilustracija

Njihovi roditelji su, čim je francuska vlada uvela mjere karantina, odlučili da napuste Pariz i presele se u porodičnu kuću u Vendomeu, jugozapadno od glavnoga grada, piše BBC.

Njihovi sinovi, obojica desetogodišnjaci, željeli su u vrtu napraviti kućicu od granja, lišća i plahti. Otac im je kazao da uzmu stare bakine plahte iz ormara u sobi za goste. Dok su iz ormara izvlačili plahte, dječacima su iz njega ispala dva prilično teška predmeta, ispričao je Filipee Ruilak, lokalni antikvar i kolekcionar za francuski BFMTV.

Dječacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u ormar. Ali, kada su ocu ispričali šta se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši isprva da je riječ o bakinim držačima za noževe.

Kada ih je ugledao, nazvao je Ruilaka i poslao mu fotografije, a aukcionar mu je pojasnio da je riječ o dvjema zlatnim polugama, svakoj teškoj po jedan kilogram. Obje su ponuđene na online aukciji, a vrijednost im je procijenjena na 40.000 evra po komadu.

Ustanovilo se da ih je baka kupila 1967. godine te da imaju i sertifikat o kupovini.

"Cijena zlata porasla je zbog pandemije korona virusa pa ćemo još malo pričekati da vrijednost poluga još poraste. Mogli bismo dobiti barem 100.000 evra", procijenio je Ruilak.

Ali, dječaci nisu bili spremni da se odreknu vrijednog otkrića bez naknade. Roditelji su im obećali da će u vrtu izgraditi bazen, piše Hina.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram