DIREKTOR SZO UPOZORAVA “Dolazi mračna korona zima, drugi talas će biti TEŽI”

Evropa mora da se spremi za drugi smrtonosni talas korona virusa na zimu, upozorio je dr Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

FOTO: Fabio Muzzi/EPA

On je rekao da je “veoma zabrinut” da će se porast infekcija poklopiti sa drugim sezonskim bolestima, kao što je grip, prenosi Dejli mejl.

Dr Kluge je istakao da je sada vrijeme da se poboljša zdravstveni sistem povećanjem broja kreveta, kako bi zemlje bile spremne da prihvate više pacijenata.

Takođe je naglasio da je sada vrijeme za “pripremu, a ne slavlje” širom Evrope – čak i kada dnevni broj oboljelih i umrlih od korona virusa opada.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u nedjelju zabilježilo 170 umrlih, što je najmanji broj otkako je uvedena blokada – ali vlada je zabrinuta da bi ovo moglo da se preokrene ukoliko se mjere suviše brzo olabave.

Pandemija se ne bliži kraju

Dr Kluge je istakao da, iako broj oboljelih od korona virusa u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija počinje da opada, to ne znači da se pandemija bliži kraju.

Govoreći za britanski Telegraf, dodao je da zemlje treba da iskoriste ovo vrijeme mudro da uče od prvog talasa infekcija i da započnu jačanje sistema javnog zdravstva.

To znači, prema njegovim riječima, izgradnja kapaciteta u bolnicama, jedinicama primarne i intenzivne njege.

– Singapur i Japan su rano naučili da nije vrijeme za slavlje, već za pripremu. To rade skandinavske zemlje – ne isključuju drugi talas, ali nadaju se da će biti lokalizovan i da mogu brzo da skoče na njega – dodao je on.

Dr Kluge je rekao kako se epicentar pandemije pomjera sa zapadne na istočnu Evropu. U sljedećim nedjeljama očekuje se dramatičan porast oboljelih u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Skoro svi naučnici slažu se da će se infekcija ponovo pojaviti u drugom talasu u odsustvu vakcine ili lijeka za korona virus.

– Veoma sam zabrinut zbog duplog talasa – u jesen možemo da imamo drugi talas covida-19 i još jedan, sezonskog gripa ili malih boginja – upozorio je doktor.

Mnogi stručnjaci strahuju da bi drugi talas mogao da bude još smrtonosniji, poredeći ga sa Španskom groznicom prije 100 godina, kada je ubijeno 50 miliona ljudi. Drugi talas je bio smrtonosniji od prvog.

– Iz istorije znamo da u slučaju pandemije zemlje koje nisu rano pogođene mogu biti pogođene u drugom talasu – rekao je Kluge.

Stručnjak je zabrinut zbog novih žarišta u Africi i na drugim kontinentima koji su do sada bili malo pogođeni.

U isto vrijeme u Evropi, plaže u Italiji, Grčkoj i Francuskoj su otvorene u subotu.

I Španija je u ponedjeljak počela sa popuštanjem nekih mjera za polovinu od 47 milona stanovnika, otvaranjem kafića, restorana i hotela.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram