BUDITE SPREMNI NA PROMJENE Velika vremenska prognoza otkriva kakvo ljeto je pred nama

Početak ljeta je za samo mjesec dana, a brojni Evropljani nakon popuštanja strogih mjera i karantina počinju da planiraju gdje će provesti godišnje odmore. Meteorolozi servisa AccuWeather, prevođeni Džejsonom Nikolasom, upravo su objavili svoju veliku prognozu za ljeto.

FOTO: srpskainfo.com

Ljeto zvanično počinje 20. juna, a prema prognozi AccuWeathera, dijelovi Evrope treba da se pripreme za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari.

Od juga Francuske sve do Ukrajine toplo i sušno

Širom juga Evrope u nadolazećim mjesecima prevladavaće suvo i vrlo toplo vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplotne talase.

– Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni, ali i preko 40 stepeni – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Ne očekuju se ni duža razdoblja s padavinama, što će dovesti do više problema, piše AccuWeather, prvenstveno misleći na probleme u poljoprivredi i propadanje usjeva, ali i na probleme s prometovanjem brodova koji plove evropskim rijekama.

– Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske – naglašavaju meteorolozi.

Naravno, moguća su razdoblja s jačim padavinama, ali se ne očekuje da će dugo trajati, prenosi Index.

Opasnost od razornih požara u Španiji i Portugalu

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je iznadprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će biti potpuno suprotno.

– Ljeto će biti vruće i većinom suvo, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predjelima. Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi toplotni talasi stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području – stoji u prognozi.

Francuska, Njemačka, Poljska

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske, ipak, prijete razorne oluje.

– Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prelazu tople i suve zone na jugu i hladnog fronta koji dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – grad, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada – upozorava AccuWeather.

Sjeverna Evropa

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tokom koje je pala nadprosječna količina padavina.

– Većina oluja koje budu prolazile ovim područjem donijeće razdoblja kiše, prvenstveno na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene oluje sa grmljavinom širom Velike Britanije – stoji u prognozi AccuWeathera.

Baltičke zemlje

Širom Skandinavije i baltičke regije očekuje se najmirnije ljeto, najavljuje AccuWeather.

– Padavine će biti većinom malo ispod prosjeka – rekao je Rojs.

Većina ljeta biće ugodno topla uz mogućnost izbijanja nekoliko blažih toplotnih talasa.

– Šumski požari bili su velika prijetnja prije nekoliko godina, a sada ovom području prijeti ista opasnost ako sušno razdoblje bude trajalo više nedjelja – kaže Rojs te dodaje da će opasnost od šumskih požara biti najveća u Švedskoj i Finskoj.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram