BORBA SA VIRUSOM Srbija nabavlja pola miliona vakcina protiv sezonskog gripa

Srbija je ugovorila nabavku 350.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a iz domaćeg Instituta “Torlak” najavljeno je još 150.000 doza, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

FOTO: srpskainfo.com

Kon je rekao da je potrebno imati u rezervi oko 100.000 doza vakcina, što ne znači da će to biti utrošeno.

On je rekao da će u uslovima virusa korona važiti iste preporuke za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i da se ta vakcina preporučuje za djecu.

Kon je naveo da je Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona danas dobio dopis od Ministarstva prosvete Srbije, sa modelima za održavanje nastave.

On je naglasio da su prosvjetari neke stvari dobro procijenili, ali da ne može sada detaljno da odgovori kako da se sprovodi nastava.

– Jedna je priča kada je toplo i prozori budu otvoreni, a druga kada bude hladno i kada budu zatvoreni prozori na školama – rekao je Kon.

Govoreći o situaciji sa virusom korona u Beogradu, Kon je rekao da se smanjuje broj onih koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima, kao i broj pregleda.

– Procenat testiranih jasno ukazuju da se veoma smanjuje aktivnost virusa na području Beograda, ali još je to visoka aktivnost. Situacija je i dalje nesigurna – naglasio je Kon.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram