Bitcoin ponovo dostigao 50.000 dolara

Najpopularnija kriptovaluta Bitcoin u nedjelju naveče vratila se na nivo iznad 50.000 dolara. Bitcoin je skočio četiri odsto, a analitičari rast pripisuju američkom masivnom stimulativnom programu teškom 1,9 biliona dolara.

FOTO: Nezavisne

Senat je u subotu usvojio plan predsjednika Džoa Bajdena za oporavak od pandemije Kovida-19 vrijedan 1,9 biliona dolara, nakon cjelovečernjeg zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana.

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1.400 dolara, 300 dolara nedjeljno za produžene naknade za 9.5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili budžeti.

Rast Bitcoina nagovještava slabost dolara na deviznim tržištima i poboljšan apetit za rizik na berzama u ponedjeljak. Kriptovaluta se u velikoj mjeri kretala u suprotnom smjeru od dolara i ponašala se više-manje poput dionica / rizične imovine od pada u martu 2020. godine.

Investitori sve češće percipiraju Bitcoin kao "čuvara vrijednosti", pa je u velikom broju portfelja preuzeo ulogu koju je nekada igralo zlato, prenosi "SEEbiz".

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram