BILJKE
MIRODJIJA

( Lista )


Drugi nazivi: anita, dil, kopar (Vuk), koper, kopra, kopr, kopric, mi rodija, mirodija (Volni), mirudija, sladki janež, smrdilj .
Latinski naziv: Anethum graveolens .
Eng - Dill

Opis biljke: Mirodija - Kopar je svima dobro poznata zacinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Mirodjija je biljka poreklom iz jugoistocne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim delovima Evrope.
To je jednogodišnja biljka s tanikm, vretenastim korenom. Stabiljka je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdeljeni. Donji listovi stabiljke imaju šuplje peteljke, a gornji su sedeci. Na vrhu stabiljke nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje, . Najveca koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje etericnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana. Domacice stavljaju lišce mirodije u krastavce za zimu (u vodi), sosove i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišca. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan zacinski aromatican miris i zacinski ukus". . . . ,

Stanište:
Raste u šumama i šikarama, po medama, od nižeg do brdskog regiona. . .. .

Lekoviti deo biljke: Droga je zreo plod, redje vrhovi grancica u cvetu .

Lekovito delovanje: . : Mirodija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jevtin i zbog toga svakom pristupacan zacin. To je istovremeno i lek koji se vekovima us pešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoca u organima za varenje

Pripremaju se sledeci cajevi: caj za bolje varenje i protiv nadimanja:
po 20 g plodova od mirodije, anisa, moraca, angelike i kima, pomeša se, pa se od toga uzme 1 kašika, popari sa 200 g kljucale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vri, odlije i popije posle jela.

Etarsko ulje: 10 kapi stavi se na kocku šecera, pojede i zalije cašom vode. Otklanja gasove i neprijatan zadah iz usta. Kod loseg zadaha iz usta preporucuje se i zvakanje sveze mirodjije
Caj za spavanje: po 25 g mirodije, maticnjaka, hmelja i odoljena pomešati ispremiti caj kao pod 1. Piti uvece pre spavanja .

Za lecenje hemoroida (šuljeva):
10 g mirodije popariti sa 200 g kljucale vode i posle 2 sata u dvaput popiti pre spavanja. Istovremeno spraviti jak caj: 25 g mirodije popariti sa 250 g kljucale vode i posle 2 sata odliti, pa tim cajem se svako vece zapitati. I jedno i drugo vršiti u toku 6 uzastopnih dana .

Pomaze kod stucanja: 4 kafene kasike sjemena od kopra ili 2 kafene kasike usitnjene biljke ( svjeze ili osusene ) preliti sa 1/4 l prokuhane vode i ostaviti poklopljeno 3 - 4 minute. Procjediti i nezasladjeno piti. . .

NAJČITANIJE
1
2
3
4
5
6
Fico
Pretraga po kategorijama

ANKETA
Govorite strane jezike?


SLUČAJNO ODABRANE
Jeste li se ikad zapitali zašto su neki ljudi toliko skloni ...
Dok većina njegovih vršnjaka provodi vrijeme igrajući se, ovaj drugašić iz ...
- Od ukupno 3.711 autobusa, koji su lani bili registrovani u BiH, njih čak 2.548, odnosno ...
Rezultati rada Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina u prva tri mjeseca ...
cafe.ba servisi
Oglasi  •  Kulinarstvo  •  TV program  •  RSS vijesti  •  Web adresar  •  Rjecnik